C-5 Galaxy: Το μεγαλύτερο στρατιωτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ έγινε 50 χρονών – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

 Το C-5 Galaxy της Lockheed Martin είναι ένα από τα μεγαλύτερα αεροπλάνα στον κόσμο, έχασε την πρωτιά από το ρωσικό Antonov-124, μόλις έγινε 50 χρονών. Το C-5 Galaxy άλλαξε για πάντα τη στρατιωτική και αεροπορική βιομηχανία της Αμερικής.

Όταν βλέπει κανείς το C-5 Galaxy για πρώτη φορά, το πρώτο πράγμα που παρατηρεί είναι το μέγεθος του.


Το C-5 Galaxy είναι απλά τεράστιο

Έχει μήκος 75 μέτρα, το άνοιγα των φτερών του (68 μέτρα) είναι μεγαλύτερο από αυτό ενός Boeing 747-400. Έχει ύψος περίπου 20 μέτρα – ο πιλότος του πρακτικά είναι σαν να βρίσκεται στο μπαλκόνι μιας του τέταρτου ορόφου μιας πολυκατοικίας. Καλύπτει εμβαδόν περίπου μισού τετραγωνικού χιλιομέτρου (576 m2), αναπτύσσει ταχύτητες 855χλμ/ώρα και έχει βεληνεκές 9.165 χλμ.

Το αεροσκάφος μεταφοράς πρέπει σίγουρα να είχε προκαλέσει δέος στις 30 Ιουνίου 1968, σε όσους το είδαν για πρώτη φορά να πραγματοποιεί την πρώτη του πτήση από έναν αεροδιάδρομο στο ιστορικό εργοστάσιο της Lockheed Martin, βόρεια της Ατλάντα. Μέχρι τη δεκαετία του 1980, βασίλευε ως το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο, οπότε και εκθρονίστηκε από το σοβιετικό Antonov-124.

Για πρώτη φορά, το C-5 έδωσε τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να μεταφέρουν άρματα μάχης 70 τόνων, μαχητικά αεροσκάφη, πολλά ελικόπτερα ή άλλα τεράστια φορτία σχεδόν οπουδήποτε μέσα σε λίγες ώρες αντί για εβδομάδες με ένα πλοίο.


Ένα άρμα μάχης Μ1Α2 Abrams φορτώνεται στο C-5 Galaxy

Το C-5 έκανε το Αμερικανικό Πεντάγωνο πιο ευκίνητο, πιο ευέλικτο για τα γρήγορα μεταβαλλόμενα γεγονότα και επαναπροσδιόρισε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη ανά τον κόσμο.

Η ανάπτυξη του C-5, έδωσε την ώθηση στην αεροναυπηγική βιομηχανία για την ανάπτυξη νέας τεχνολογίας κινητήρα που ωφέλησε σχεδόν όλους τους ταξιδιώτες που ταξιδεύουν με αεροπλάνα σήμερα.


Ένα ελικόπτερο Pave Hawk καταπίνεται από το C-5 Galaxy

Εάν έχετε ταξιδέψει αεροπορικώς, είναι πιθανό ότι η ζωή σας έχει επηρεαστεί από την κληρονομιά του C-5. Το αεροπλάνο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την ανάπτυξη σύγχρονων κινητήρων αεροσκαφών που πετούν δισεκατομμύρια επιβάτες κάθε χρόνο.
Όταν το C-5 ήταν στο σχεδιαστήριο, οι μηχανικοί δημιούργησαν νέους κινητήρες που ονομάζονταν turbofan κινητήρες υψηλής απόστασης που ήταν αρκετά ισχυροί για να σηκώσουν αυτό το τέρας στον αέρα.


Ένα ελικόπτερο Chinook φορτώνεται στο C-5 Galaxy


Ίδια η τύχη του Α-10 Thunderbolt Warthog

Ας δούμε τις υπερδυνάμεις αυτού του αεροσκάφους:

  • Το σύστημα προσγείωσης μπορεί να «γονατίσει» προς το έδαφος για να διευκολύνει τη φόρτωση και εκφόρτωση εξοπλισμού.
  • Η μύτη του C-5 ανυψώνεται, αποκαλύπτοντας ένα τεράστιο χώρο αποθήκευσης, γεγονός που επιτρέπει στο αεροσκάφος να φορτωθεί και να εκφορτωθεί από το μπροστινό και το πίσω μέρος ταυτόχρονα.
  • Ο χώρος αποθήκευσης του έχει πλάτος 5,7 μέτρα και μήκος 43,5 μέτρα- περισσότερο από την πρώτη πτήση των αδελφών Ράιτ το 1903.
  • Το αεροπλάνο διαθέτει ένα ανώτερο κατάστρωμα με καθίσματα τύπου πολιτικού αεροσκάφους που μπορούν να μεταφέρουν περίπου 73 στρατιώτες ή άλλους επιβάτες.


Και ενός F-16

Τα C-5 έχουν πραγματοποιήσει χιλιάδες αποστολές στα 50 χρόνια ζωής τους, τρεις από τις πιο σημαντικές θα μπορούσαν να είναι οι παρακάτω:

  • 1994: Δύο C-5 μεταφέρουν πάνω από 1.300 λίβρες εμπλουτισμένου ουρανίου από το πρώην σοβιετικό έθνος του Καζακστάν στις ΗΠΑ για φύλαξη. Το Καζακστάν είχε προσφερθεί εθελοντικά να παραδώσει το υλικό, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
  • 1991: Σε λιγότερο από 22 ώρες, 30 C-5 βοήθησαν να παραδώσουν πυραύλους Patriot και άλλο εξοπλισμό και προσωπικό στο Ισραήλ για να το προστατεύσουν από την Ιρακινή επίθεση. Η ανάπτυξη πιστώνεται με την κράτηση του Ισραήλ έξω από τον Πόλεμο του Περσικού Κόλπου.
  • 2017: Ύστερα από την καταστροφή μιας γέφυρας από τζιχαντιστές του ΙΚ, 11 C-5 πέταξαν 10.000 μίλια για να μεταφέρουν υλικά για την κατασκευή πλωτής γέρφυρας, βοηθώντας εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να περάσουν τον ποταμό και να σωθούν.

Οι ΗΠΑ με ένα νέο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού σκοπεύουν να επεκτείνουν την διάρκεια ζωής των C-5 μέχρι το 2040, ώστε να πετύχει έτσι τον αρχικό του στόχο με πολύ βελτιωμένη αξιοπιστία. Τα εξελιγμένα μοντέλα θα αποκαλούνται C-5M Super Galaxies.


Ένα πυροσβεστικό όχημα φορτώνεται στο C-5

«Πάνω από 60 διαφορετικές βελτιώσεις έγιναν στο C-5M σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση», δήλωσε ο Ταξίαρχος Kenneth Bibb της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, διοικητής του κέντρου ελέγχου αεροπορικών μεταφορών της USAF, με βάση στο Ιλλινόις. «Τώρα μπορεί να πάει πολύ πιο μακριά, να ανέβει πολύ υψηλότερα και να είναι πολύ πιο αποδοτικό από πλευράς καυσίμων. Μπορείτε να πάει από την Ανατολική Ακτή στην Τουρκία – ή από τη Δυτική Ακτή μέχρι την Ιαπωνία – χωρίς ανεφοδιασμό».

Δείτε το εσωτερικό του σκάφους και μπείτε στους χώρους του:

Πηγή: CNN / Φωτογραφίες US Army – US Airforce