Κάθριν Αστον: Ο Μόρσι ειναι καλά

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δήλωσε σήμερα ότι επισκεπτόμενη τον Μοχάμεντ Μόρσι διαπίστωσε πως ο ανατραπείς πρόεδρος της Αιγύπτου είναι καλά και ότι έχει πρόσβαση στην τηλεόραση και τις εφημερίδες.

Η Άστον έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά τη δίωρη συνάντησή της με τον Μόρσι σε άγνωστη τοποθεσία χθες το βράδυ. «Προσπάθησα να βεβαιωθώ ότι η οικογένειά του γνωρίζει ότι είναι καλά», ανέφερε.

Η Άστον, η οποία προσπαθεί να μεσολαβήσει για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην αιγυπτιακή πολιτική κρίση, πρόσθεσε: «Είχα πει ότι δε θα έλθω εάν δεν τον δω» (τον Μόρσι).

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η ίδια πρότεινε «ασφαλή έξοδο» στον Μόρσι, η ευρωπαία αξιωματούχος απάντησε: «Δεν έκανα τίποτα τέτοιο».

«Είχαμε μια φιλική, ανοιχτή και σε βάθος συνομιλία», τόνισε η Άστον, η οποία αρνήθηκε να αποκαλύψει πού κρατείται ο Μόρσι.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον είχε δίωρες «σε βάθος συνομιλίες» με τον αποπεμφθέντα αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι αργά χθες βράδυ, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπός της Μάγια Κοτσίγιαντσιτς στο Twitter.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αναχώρησε από το Κάιρο με στρατιωτικό ελικόπτερο προς κατεύθυνση που δεν έγινε γνωστή για να συναντήσει τον Μόρσι, ο οποίος κρατείται από τον στρατό, ανέφεραν αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

O Μόρσι που κρατείται από τον στρατό σε μυστικό σημείο, αντιμετωπίζει κατηγορίες για συνωμοσία με την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στόχος της οποίας ήταν η πραγματοποίηση «εχθρικών ενεργειών» στη χώρα κατά την κλιμάκωση των διαδηλώσεων εναντίον του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ.

Παράλληλα σήμερα ισλαμικές οργανώσεις δήλωσαν ότι διαβεβαίωσαν την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αίγυπτο, πως θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις τους έως ότου επιστρέψει η «συνταγματική νομιμότητα», στη χώρα.

«Ο συνασπισμός διαβεβαίωσε ότι ο αιγυπτιακός λαός δεν θα φύγει από τους δρόμους και τις πλατείες μέχρι να επιστρέψει η νομιμότητα», τονίζεται στην ανακοίνωση, την ώρα που οι κινητοποιήσεις και οι πορείες σε αυτή τη βαθιά διχασμένη χώρα προκαλούν όλο και περισσότερες ανθρώπινες απώλειες.

Η Αστον έφθασε το βράδυ της Κυριακής στην Αίγυπτο και τη Δευτέρα είχε συνομιλίες με τον αρχηγό του στρατού στρατηγό Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τον άνθρωπο πίσω από την αποπομπή του Μόρσι, με μέλη της προσωρινής κυβέρνησης και με εκπροσώπους του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, της πολιτικής πτέρυγας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Πριν φθάσει στην Αίγυπτο, η Αστον δήλωσε ότι θα ασκήσει πιέσεις ώστε στη διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη χώρα να μετάσχουν όλα τα πολιτικά κόμματα, και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Ο Μόρσι δεν έχει εμφανιστεί δημόσια μετά την αποπομπή του και επισήμως δεν έχει δεχτεί καμιά επίσκεψη. Η ίδια η οικογένειά του διαμαρτύρεται πως δεν μπορεί να τον συναντήσει.

Η εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ πραγματοποιεί το δεύτερο ταξίδι της στην Αίγυπτο μετά τις πολιτικές ταραχές που ξέσπασαν στη χώρα ύστερα από την αποπομπή στις 3 Ιουλίου του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι.

Κατά την προηγούμενη επίσκεψή της στο Κάιρο στις 17 Ιουλίου, η Αστον είχε ζητήσει την απελευθέρωση του Μόρσι και είχε διαμαρτυρηθεί επειδή δεν μπορούσε να τον συναντήσει. Η ευρωπαία αξιωματούχος αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα.

Μετά την αποπομπή του στις 3 Ιουλίου, οι υποστηρικτές του Μόρσι, ο οποίος προέρχεται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, οργανώνουν διαδηλώσεις οι οποίες εξελίσσονται σε αιματηρά βίαια επεισόδια και πραγματοποιούν καθιστικές διαμαρτυρίες, κυρίως σε πολλές πλατείες του Καΐρου.

Τα ισλαμικά κόμματα έχουν καλέσει «ένα εκατομμύριο ανθρώπους» σε διαδήλωση σήμερα για να ζητήσουν την επιστροφή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας.

Η πολιτική κρίση στη χώρα κλιμακώνεται μετά τον θάνατο 72 πολιτών και ενός αστυνομικού στις συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του Μόρσι και δυνάμεων της τάξης το πρωί του Σαββάτου στο Κάιρο.

Η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι θα διαλύσει με τη βία τις καθιστικές διαμαρτυρίες που πραγματοποιούν οι ισλαμιστές εδώ κι έναν μήνα στο Κάιρο, λέγοντας ότι αποτελούν εστίες «τρομοκρατίας» και προκαλώντας έτσι φόβο για νέες αιματοχυσίες.

Η ΕΕ επιδιώκει έναν μεσολαβητικό ρόλο στην πολιτική κρίση τους τελευταίους έξι μήνες, καθώς αυξάνεται στην Αίγυπτο η καχυποψία για αμερικανική εμπλοκή. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καθυστέρησε την παράδοση την περασμένη εβδομάδα τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Αίγυπτο σε μια κίνηση δυσαρέσκειας για την τροπή που έχουν λάβει οι εξελίξεις.