Χάφταρ: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Τρίπολη – Ζητά απαγόρευση όλων των πτήσεων

Τα στρατεύματα του Χάφταρ προελαύνουν στη Λιβύη και οι τελευταίες ανακοινώσεις κάνουν λόγο για αίτημα του στρατού να απαγορευθούν οι πτήσεις πάνω απο την πρωτεύουσα, «για τη δική τους ασφάλεια»!

Χθες έγινε γνωστό πως οι στρατιωτικές δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και οι μαχητές που στηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Eθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Τρίπολης πολεμούσαν στην περιοχή Άμπου Γκράιν, ανάμεσα στη Σύρτη και την πόλη Μισράτα, στη βορειοδυτική Λιβύη, όπως μετέδωσε στρατιωτική πηγή, την οποία επικαλούνται τα πρακτορεία Reuters και TASS.

Σήμερα, ο στρατός του Χάφταρ, απαγόρευσε σε αεροσκάφη, παντός τύπου, να πετάνε πάνω από την πρωτεύουσα καθώς υπάρχει ο κίνδυνος κατάρριψης.

Η κατάληψη της Σύρτης 

Χθες, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι μαχητές που στηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης αποχώρησαν από τη Σύρτη, μια πόλη στρατηγικής σημασίας, προκειμένου να αποφευχθεί η αιματοχυσία, όπως δηλώνουν, αφού οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, την έθεσαν υπό τον έλεγχό τους με μια αιφνιδιαστική επίθεση.

Η κατάληψη της Σύρτης συνιστά σημαντική νίκη για τον στρατάρχη Χάφταρ, ο οποίος από τον Απρίλιο πολιορκεί την Τρίπολη, όπου εδρεύει η ΚΕΕ.

Η Σύρτη βρίσκεται στα δυτικά των τερματικών σταθμών απ’ όπου εξάγεται το λυβικό πετρέλαιο, οι οποίοι ελέγχονται επίσης από τον Χάφταρ. Βρίσκεται επίσης σε μια στρατηγική θέση, πάνω στους δρόμους ανεφοδιασμού προς την ανατολική, δυτική και νότια Λιβύη.

O Χάφταρ «διώχνει» τον Αλ Σάρατζ από την Ιταλία

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, αποφάσισε να ακυρώσει, τελικά, τη συνάντησή του στη Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Αρχικά, η συνάντησή τους είχε προγραμματισθεί για τις 19.30 ώρα Ελλάδος. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αιτία της απόφασης αυτής φέρεται να είναι η διαρροή της σχετικής είδησης, αλλά και η παρουσία, πάντα στην ιταλική πρωτεύουσα, του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ. Ο Χάφταρ συναντήθηκε αργά το απόγευμα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, σε αναζήτηση διπλωματικής λύσης για την λιβυκή κρίση.

Πηγές της ιταλικής προεδρίας της κυβέρνησης, πάντως, αναφέρουν ότι οι προσπάθειες της Ρώμης συνεχίζονται και ότι ο διάλογος με την κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει σταματήσει.