Χακάν Φιντάν: «Η Τουρκία θα ξανανοίξει σύντομα το προξενείο της στη Βεγγάζη της Λιβύης»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Τουρκία θα ξανανοίξει σύντομα το προξενείο της στην ανατολική Λιβύη.

Μιώντας από την Μάλτα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι επόμενος σταθμός του είναι η Λιβύη, την οποία θα επισκεφθεί αύριο, 7 Φεβρουαρίου 2024.

«Θα συναντηθούμε με τον Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, την Αντιπροσωπεία του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου και την Προεδρία στην Τρίπολη», είπε ο Φιντάν, προσθέτοντας ότι θα επαναλάβει την εποικοδομητική πολιτική που προτείνει η Τουρκία.

Ο Φιντάν τόνισε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να ξαναρχίσει καμία σύγκρουση στη Λιβύη μεταξύ Ανατολής και Δύσης ή εμπλοκής του νότου.

«Θέλουμε η Λιβύη να λύσει τα προβλήματά της μέσω διαλόγου. Δεν θέλουμε να δούμε την τρέχουσα διαίρεση μεταξύ ανατολής και δύσης να γίνεται μόνιμη. Πιστεύουμε ότι αυτή η διαίρεση θα πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο και μέθοδο, μέσα σε μια συγκεκριμένη διαδικασία, σε συμφωνία όλων των μερών, και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε.

«Καθώς οι σχέσεις της Τουρκίας με την ανατολική πλευρά βελτιώνονται σταδιακά, αποφασίσαμε να ανοίξουμε ξανά το Γενικό Προξενείο μας στη Βεγγάζη. Επίσης, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να παίξουμε εποικοδομητικό ρόλο στο θέμα της Λιβύης με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τους άλλους περιφερειακούς φίλους μας», κατέληξε ο Φιντάν

Το τελευταίο διάστημα συνεχίζεται η προσέγγιση της Άγκυρας με τις δυνάμεις στην Ανατολική Λιβύη, παρ’ όλο που η τουρκική κυβέρνηση παραδοσιακά υποστηρίζει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Τρίπολη στα δυτικά. Ο Ερντογάν, υποδέχθηκε στα τέλη Οκτωβρίου 2023, τον επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) και πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, ενώ στα μέσα Δεκεμβρίου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης.

Με πληροφορίες από: Anadolu / Φωτογραφία αρχείου Reuters