Χακάν Φιντάν: «Ο Νετανιάχου θέλει να σύρει τη Μέση Ανατολή σε πόλεμο για να παραμείνει στην εξουσία»

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, κατηγόρησε σήμερα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι θέλει να σύρει τη Μέση Ανατολή σε έναν πόλεμο «για να παραμείνει στην εξουσία».

Ο Χακάν Φιντάν παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου στο Κατάρ μαζί με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της χώρας αυτής, τον Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ Θάνι.

Ο Φιντάν είπε ότι ο κίνδυνος μιας εξάπλωσης του πολέμου της Γάζας στην περιοχή είναι «διαρκής». «Θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να βάλουμε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος υπουργός είπε επίσης ότι σήμερα συνομίλησε επί τρεις ώρες στην Ντόχα με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και τα μέλη του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού κινήματος. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν κυρίως οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Χανίγια πρόκειται να συναντηθεί το Σαββατοκύριακο στην Τουρκία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έναν από τους σφοδρότερους επικριτές του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς.

Το Κατάρ επανεξετάζει τον ρόλο του στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ

Το Κατάρ επανεξετάζει τον ρόλο του ως μεσολαβητή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός αυτής της χώρας του Κόλπου, η οποία διαδραματίζει βασικό ρόλο στις συνομιλίες για μια κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Είμαστε στη διαδικασία της συνολικής επανεξέτασης του ρόλου μας», επειδή κάποιοι πολιτικοί κάνουν κατάχρηση αυτού του ρόλου για να προωθήσουν τους δικούς τους στόχους, είπε ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ Θάνι, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Χακάν Φιντάν.

Η χώρα του θα λάβει «εν ευθέτω χρόνο μια απόφαση» για το αν θα συνεχίσει ή όχι να εμπλέκεται στις συνομιλίες, πρόσθεσε.

Πρόσφατα, το Κατάρ αντέδρασε με οργή σε μια δήλωση του Αμερικανού Δημοκρατικού βουλευτή Στένι Χόγιερ ο οποίος του ζήτησε να ασκήσει πιέσεις στη Χαμάς. Ο Χόγιερ είπε ότι το Κατάρ θα έπρεπε να επισημάνει στη Χαμάς ότι θα υπάρξουν «επιπτώσεις» εάν η παλαιστινιακή οργάνωση μπλοκάρει την «πρόοδο» για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. Το Κατάρ χαρακτήρισε «μη εποικοδομητική» τη στάση του Αμερικανού πολιτικού.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP / Φωτογραφία αρχείου Reuters