Χαμάς: «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ» – Σφοδρές συγκρούσεις στα σύνορα της Γάζας

Η παλαιστινιακή Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ζήτησε από όλον τον κόσμο «να αναλάβει αμέσως δράση» για να σταματήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί που εντάθηκαν σημαντικά απόψε στον θύλακα αυτόν.

«Ζητάμε από τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες και από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν τώρα για να σταματήσουν τα εγκλήματα και η σφαγή του λαού μας», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Επίσης, η οργάνωση αναφέρει πως είναι «έτοιμη» να αντιμετωπίσει τις χερσαίες επιδρομές που εξαπολύει ο ισραηλινός στρατός στο έδαφος της Γάζας. «Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου εξαπολύσει χερσαία εισβολή στη Γάζα απόψε, η αντίσταση είναι έτοιμη», λέει το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Izzat Al- Rishq.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία και οι χερσαίες δυνάμεις εντείνουν τις επιχειρήσεις τους στη Λωρίδα της Γάζας. «Τις τελευταίες ώρες εντείναμε τις επιθέσεις στη Γάζα» είπε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, μιλώντας στην ισραηλινή τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον Χαγκάρι, η Πολεμική Αεροπορία εξαπολύει πλήγματα σε σήραγγες της Χαμάς και σε άλλες υποδομές.

«Εκτός από τις επιθέσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, οι χερσαίες δυνάμεις επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους απόψε», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει εάν αυτή θα είναι η αρχή των χερσαίων επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

Η παλαιστινιακή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Jawwal ανέφερε ότι λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και η σύνδεση στο Ίντερνετ. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε εξάλλου ότι έχασε την επαφή με τις υπηρεσίες της στη Γάζα και τις ομάδες της που εργάζονται στον θύλακα.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου από τη Γάζα είπαν ότι τα κινητά τους λειτουργούν μόνο όταν βρίσκονται σε περιοχές όπου πιάνουν σήμα από το ισραηλινό δίκτυο.

Σφοδρές συγκρούσεις στα σύνορα – Ισραηλινά τανκ μπήκαν στη Γάζα 

Μεγάλες δυνάμεις πεζικού και τεθωρακισμένων των IDF που επιχειρούν τώρα στο Bureij, στο Beit Hanoun και στην Jabalia στη Γάζα, ενώ αναφέρονται συνεχώς ανταλλαγές πυρών και μαζικές αεροπορικές επιδρομές.

Το Ισραήλ δεν έχει σταματήσει να σφυροκοπά, κυρίως το βόρεια τμήμα της Λωρίδας, ενώ η Χαμάς εδώ και πολλές ωρές εξαπολύει ρουκέτες στο κεντρικό και νότιο Ισραήλ.

Ιορδανία: «Το Ισραήλ μόλις εξαπέλυσε χερσαίο πόλεμο»

Το Ισραήλ «μόλις εξαπέλυσε χερσαίο πόλεμο» στη Λωρίδα της Γάζας και το αποτέλεσμα θα είναι μια «ανθρωπιστική καταστροφή επικών διαστάσεων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι.

Ο Ιορδανός υπουργός ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι εάν κάποια χώρα καταψηφίσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την αραβική πρόταση που προωθεί το Αμάν για «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα, αυτό θα σημαίνει ότι «εγκρίνει αυτόν τον παράλογο πόλεμο, αυτούς τους παράλογους σκοτωμούς».

Financial Times: Η Χαμάς προτείνει deal με κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση αμάχων

Εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι οι όμηροι θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα μια 5ήμερη κατάπαυση του πυρός, αλλά οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν θα απελευθερωθούν, θα κρατηθούν για ανταλλαγή, μεταδίδουν οι Financial Times.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Τimes of Israel / Φωτογραφίες Reuters