Χαμάς: «Η κατάπαυση πυρός θα ξεκινήσει το πρωί της Πέμπτης» – Δεν επιβεβαιώνει το Ισραήλ

Η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς θα ξεκινήσει αύριο, Πέμπτη, στις 10:00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δήλωσε σήμερα στο Al Jazzera ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς.

«Θα υπάρξει μια παύση των εχθροπραξιών σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Δεν θα πετούν πολεμικά αεροσκάφη ούτε θα υπάρχει αεροπορική κυκλοφορία στον εναέριο χώρο της Γάζας από τις 10:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα», είπε.

Παρά τις ανακοινώσεις της Χαμάς και τις αναφορές σε αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει πότε θα ξεκινήσει η προσωρινή εκεχειρία. Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN, ότι όντως θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί της Πέμπτης. Ωστόσο, άλλος Ισραηλινός αξιωματούχος δηλώνει πως το χρονοδιάγραμμα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα και θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα το βράδυ.

Όπως δημοσίευσε νωρίτερα σήμερα το Times of Israel, επικαλούμενο το υπουργικό συμβούλιο, η σχεδιαζόμενη κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα θα διαρκέσει το πολύ 10 ημέρες, κατά τις οποίες έως 300 παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο Ισραήλ πρόκειται να ανταλλαγούν με έως 100 ομήρους της Χαμάς.

«Θετικό βήμα, αλλά απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν», ανακοίνωσε ο ΟΗΕ

Η συμφωνία ανάμεσα στο Ισράηλ και τη Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων και κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι «ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες «χαιρετίζει τη συμφωνία που συνήφθη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς με τη μεσολάβηση του Κατάρ που υποστηρίχθηκε από την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του οργανισμού σε σύντομη ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θα κινητοποιήσουν όλο το δυναμικό τους για να υποστηρίξουν την υλοποίηση της συμφωνίας και να μεγιστοποιήσουν τον θετικό αντίκτυπό της στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία σε ανάρτησή του στο X, αλλά επέμεινε και αυτός στο ότι «αυτό δεν επαρκεί για να δοθεί τέλος στα δεινά των αμάχων».

Επίσης ζήτησε την απελευθέρωση όλων των ομήρων και, εν αναμονή αυτού, την παροχή περίθαλψης σε όλους όσοι παραμείνουν σε ομηρεία. Επιπροσθέτως κάλεσε για «μια κατάπαυση του πυρός» που θα επιτρέπει πραγματικά την παροχή βοήθειας σε διάρκεια στους κατοίκους της Γάζας και με πάσα ασφάλεια.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα πως ελπίζει ότι η συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων και μια κατάπαυση του πυρός στις μάχες στη Γάζα θα βοηθήσει «να μπει ένα μόνιμο τέλος» στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η ανθρωπιστική εκεχειρία θα συμβάλει για να μπει ένα μόνιμο τέλος στη σύγκρουση το συντομότερο δυνατόν και για να ξεκινήσει μια διαδικασία προς μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Θεωρούμε τη συμφωνία (…) θετική εξέλιξη που μετριάζει σε κάποιο βαθμό την αιματοχυσία», προσθέτει το τουρκικό υπουργείο και καλεί τους εμπολέμους να σεβαστούν «πλήρως» τη συμφωνία.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Times of Israel / Φωτογραφίες Reuters