Χαμάς: «Οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα παρατείνονται για άλλη μία ημέρα»

Οι διαπραγματευτές της Χαμάς θα μείνουν στο Κάιρο για άλλη μία ημέρα με αίτημα των μεσολαβητών, συνεχίζοντας τις συνομιλίες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από δύο ημέρες κατά τις οποίες δεν υπήρξε καμία σημαντική πρόοδος, όπως δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Οι συνομιλίες στο Κάιρο θεωρούνται ως το τελευταίο εμπόδιο για την επίτευξη της πρώτης εκτενούς κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ / Χαμάς – μια εκεχειρία 40 ημερών στη διάρκεια της οποίας Ισραηλινοί όμηροι θα αφεθούν ελεύθεροι και βοήθεια θα διοχετευθεί στη Γάζα – πριν από το Ραμαζάνι, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

«Η αντιπροσωπεία θα παραμείνει στο Κάιρο σήμερα για περισσότερες συνομιλίες, αναμένεται να ολοκληρώσει αυτόν τον γύρο αργότερα σήμερα», δήλωσε στέλεχος της Χαμάς στο πρακτορείο Reuters. Το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Qahera μετέδωσε επίσης πως οι συνομιλίες παρατάθηκαν για τρίτη ημέρα, όμως ανέφερε πως «αντιμετωπίζουν δυσκολίες».

«Περιμένουμε απάντηση από τους Ισραηλινούς», λέει η Χαμάς

Νωρίτερα, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς Μπάσεμ Ναΐμ δήλωσε στο Reuters πως η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση παρουσίασε στους μεσολαβητές την πρότασή της για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και πως τώρα περιμένει απάντηση από τους Ισραηλινούς, που απέχουν από αυτόν τον γύρο.

«Ο (πρωθυπουργός Μπέντζαμιν) Νετανιάχου δεν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία και η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο των Αμερικανών» προκειμένου να τον πιέσουν για μια συμφωνία, είπε ο Ναΐμ.

Υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος, που ρωτήθηκε για τα σχόλια του Ναΐμ ότι το Ισραήλ καθυστερεί τη συμφωνία, είπε: «Ο ισχυρισμός είναι εσφαλμένος. Το Ισραήλ καταβάλλει κάθε προσπάθεια να καταλήξει σε συμφωνία. Περιμένουμε μια απάντηση από τη Χαμάς».

Πηγή δήλωσε νωρίτερα στο Reuters πως το Ισραήλ απέχει επειδή η Χαμάς απέρριψε το αίτημά του να δώσει έναν κατάλογο των ομήρων που εξακολουθούν να είναι εν ζωή. Ο Ναΐμ είπε πως αυτό είναι αδύνατο χωρίς να επιτευχθεί πρώτα κατάπαυση του πυρός καθώς οι όμηροι είναι διασκορπισμένοι σε όλη την πολεμική ζώνη και κρατούνται από διάφορες ομάδες.

Αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν χθες, Δευτέρα, πως εξακολουθούν να είναι σε επαφή με τους Ισραηλινούς, ώστε οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν χωρίς την παρουσία της ισραηλινής αντιπροσωπείας.

Το πέρασμα της Ράφα, μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας.

ΗΠΑ: Ζητούν από τη Χαμάς να αποδεχθεί μια άμεση κατάπαυση του πυρός

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε σήμερα τη Χαμάς να αποδεχθεί μια «άμεση κατάπαυση του πυρός» με το Ισραήλ.

«Έχουμε την ευκαιρία (να επιτύχουμε) μια άμεση κατάπαυση του πυρός, που θα μπορούσε να οδηγήσει ομήρους πίσω στα σπίτια τους, να επιτρέψει μια σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Παλαιστινίους, την οποία έχουν απεγνωσμένα ανάγκη και που θα μπορούσε κατόπιν να δημιουργήσει συνθήκες μιας μόνιμης επίλυσης» της σύρραξης, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στην Ουάσινγκτον.

«Εναπόκειται στη Χαμάς να αποφασίσει εάν είναι έτοιμη να στηρίξει αυτήν την κατάπαυση του πυρός», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, η χώρα του οποίου διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις, υποσχέθηκε να επιδείξει «επιμονή προκειμένου να διασφαλίσει ότι αυτή η συμφωνία θα συναφθεί». «Παρά τις προσπάθειες εκείνων που επιχειρούν να υπομονεύσουν την ειρήνη, εμείς θέλουμε την ειρήνη, θέλουμε το τέλος του ανθρώπινου πόνου, θέλουμε οι όμηροι να επιστρέψουν στις οικογένειές τους», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Ο Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε επίσης το Ισραήλ να επιτρέψει την άφιξη περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στην υπό πολιορκία Γάζα, όπου ο ΟΗΕ εκτιμά πως ο λιμός είναι «σχεδόν αναπόφευκτος» και όπου η Ουάσινγκτον έχει καταφύγει σε ρίψεις αέρος.

«Το Ισραήλ πρέπει να μεγιστοποιήσει κάθε δυνατό μέσο, κάθε δυνατή μέθοδο, προκειμένου να φθάσει η βοήθεια σε εκείνους που την έχουν ανάγκη», υπογράμμισε, ζητώντας από τη χώρα αυτή να ανοίξει περισσότερα μεθοριακά περάσματα προς τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Χρειάζονται περισσότερα περάσματα. Χρειάζεται να εισέλθει περισσότερη βοήθεια. Και μόλις η βοήθεια εισέλθει, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα φθάσει στους ανθρώπους που τη χρειάζονται. Επομένως, θα συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις προς αυτό κάθε ημέρα, διότι η κατάσταση όπως έχει, είναι απλά απαράδεκτη», τόνισε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters / Φωτογραφίες Reuters