«Χαστούκι» ΗΠΑ στο Ισραήλ: «Απαράδεκτη οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ»

Οι ΗΠΑ αντέδρασαν έντονα στην ενέργεια του υπουργού Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, να επισκεφθεί την Πλατεία των Τεμένων στην Ιερουσαλήμ κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο το status quo των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ είναι απαράδεκτη, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου μετά την επίσκεψη του Ισραηλινού ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας στην Πλατεία Τεμένων.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σταθερά τη διατήρηση του status quo αναφορικά με τους ιερούς τόπους στην Ιερουσαλήμ. Οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο το status quo είναι απαράδεκτη», είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ καλούν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να διατηρήσει τη δέσμευση του για το status quo των ιερών τόπων.

Ο Νετανιάχου «υπερασπίζεται» τον εαυτό του

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι δεσμευμένος στην «αυστηρή διατήρηση του status quo» στο τέμενος Αλ Άκσα, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του γραφείου του, στον απόηχο της επίσκεψης στην Πλατεία Τεμενών του ακροδεξιού υπουργού της κυβέρνησης του, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, που προκάλεσε την καταδίκη του αραβικού κόσμου.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι υπουργοί είχαν επισκεφθεί το συγκρότημα στο παρελθόν, τηρώντας το status quo, το οποίο επιτρέπει σε μουσουλμάνους να προσκυνούν στον ιερό χώρο και σε άτομα άλλων θρησκειών μόνο να τον επισκέπτονται.

Η Ιορδανία κάλεσε τον πρέσβη του Ισραήλ στο Αμάν για να διαμαρτυρηθεί για την «εισβολή στο τέμενος Αλ Άκσα» στην Ιερουσαλήμ από τον Ισραηλινό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σινάν αλ Μαζάλι είπε ότι στον πρεσβευτή επιδόθηκε επιστολή διαμαρτυρίας για να διαβιβαστεί αμέσως στην κυβέρνησή του.

Η Ιορδανία, θεματοφύλακας του αλ Άκσα, του τρίτου ιερότερου τόπου για τους μουσουλμάνους και του πιο ιερού τόπου για τους εβραίους, οι οποίοι το ονομάζουν «Όρος του Ναού», καταδίκασε νωρίτερα την επίσκεψη του Μπεν Γκβιρ, κάνοντας λόγο για «πρόκληση» και «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters