15 λεπτά διήρκησε το μακελειό στο Τσετσενικό κοινοβούλιο. 8 νεκροί

Μια μικρή ομάδα τεσσάρων ανταρτών επιτέθηκε σήμερα το πρωί στο κοινοβούλιο της Τσετσενίας στο Γκρόζνι, σκοτώνοντας τέσσερις εργαζόμενους στη Βουλή, πριν οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποιήσουν έφοδο και τούς σκοτώσουν, σε μια νέα επίθεση που πλήττει την ταραγμένη αυτή δημοκρατία του ρωσικού Καυκάσου.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τους αντάρτες που επιτέθηκαν στο τοπικό κοινοβούλιο σήμερα και η επιχείρηση τερματίσθηκε, ανακοίνωσε ο υποστηριζόμενος από τη Μόσχα ηγέτης της Τσετσενίας.

    «Η επιχείρηση εξόντωσης των ανταρτών και η απελευθέρωση των βουλευτών και των εργαζομένων διήρκεσε 15 έως 20 λεπτά», δήλωσε ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

    «Ολοι οι βουλευτές είναι ζωντανοί, απομακρύνθηκαν από το χώρο του κοινοβουλίου και είναι σε ασφαλές μέρος», πρόσθεσε ο Καντίροφ που είχε επικοινωνία το πρωί με τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, τον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Τέσσερις εργαζόμενοι στο κοινοβούλιο σκοτώθηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ανταρτών και των δυνάμεων ασφαλείας.

    Η επίθεση άρχισε με τρία οχήματα να κατευθύνονται προς το κτίριο του κοινοβουλίου. Στο ένα αυτοκίνητο επέβαιναν τρομοκράτες και εκινείτο μαζί με τα δύο άλλα αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν βουλευτές. Ένας αντάρτης ανατινάχθηκε και οι άλλοι δύο κατευθύνθηκαν προς το κοινoβούλιο, δήλωσε αστυνομική πηγή στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρία-Νοβόστι.

    Οι αντάρτες επιτέθηκαν γύρω στις 08:00 ώρα Ελλάδος στην έδρα του κοινοβουλίου στο Γκρόζνι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές και αυτόπτες μάρτυρες.

    Δύο ώρες αργότερα, στις 10:00 ώρα Ελλάδος, η τσετσενική κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι «εξόντωσε» τους αντάρτες που πραγματοποίησαν την επίθεση, ενώ το τσετσενικό υπουργείο Εσωτερικών πρόσθετε ότι τρεις αστυνομικοί, αρμόδιοι για την ασφάλεια του κτιρίου και ένας υπάλληλος της Βουλής σκοτώθηκαν.

    Νωρίτερες πληροφορίες έκαναν λόγο για έναν ένοπλο που κρατούσε έναν όμηρο, μετά την έφοδο των δυνάμεων ασφαλείας. «Δεν υπήρξε ομηρεία», είπε πηγή του υπουργείου Εσωτερικών.

    Η διερευνητική επιτροπή της ρωσικής εισαγγελίας έδωσε, από την πλευρά της, μια ελαφρώς διαφορετική εκδοχή σε ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο για τρεις νεκρούς (δύο αστυνομικοί, ένας άμαχος) και 17 τραυματίες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τρεις αντάρτες επιτέθηκαν στο κοινοβούλιο και όλοι τους ανατινάχτηκαν.

    «Τρεις αντάρτες εισήλθαν στο κυβερνητικό συγκρότημα του Γκρόζνι, ο ένας από αυτούς ανατινάχθηκε στην είσοδο του Κοινοβουλίου. Οι δύο άλλοι εισήχθησαν στο κτίριο οχυρώθηκαν στο εσωτερικό του και στη διάρκεια της εφόδου των δυνάμεων της τάξης ανατινάχτηκαν», αναφέρει η επιτροπή.

    Ο ρώσος υπουργός Εσωτερικών Ρασίντ Νουργκάλιεφ που βρίσκεται από τη Δευτέρα στο Γκρόζνι συνεχάρη τις τσετσενικές δυνάμεις της τάξης, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας. «Το υπουργείο Εσωτερικών της Τσετσενίας εργάστηκε με τρόπο επαγγελματικό», τόνισε.

    Η τελευταία αυτή επίθεση της ισλαμιστικής εξέγερσης που έχει αιματοκυλίσει ολόκληρο το ρωσικό Καύκασο και την οποία η Μόσχα δεν έχει επιτύχει να καταπνίξει τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια, ήταν η πιο «θεαματική» στην Τσετσενία, μετά την επίθεση στα τέλη Αυγούστου εναντίον του χωριού Ζαντορόι, γενέτειρα του τσετσένου προέδρου.

    Στις δημοκρατίες της Ινγκουσετίας, του Νταγκεστάν και της Τσετσενίας, σε αυτή την ορεινή περιοχή του νότου της Ρωσίας, οι επιθέσεις, οι ενέδρες και οι τρομοκρατικές ενέργειες με θύματα πολλές φορές αμάχους είναι σχεδόν καθημερινές.

 Η ρωσική δικαιοσύνη εξέδωσε  νέο διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ηγέτη των τσετσένων αυτονομιστών Άχμεντ Ζακάγεφ, ο οποίος έχει καταφύγει στο Λονδίνο, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική εισαγγελία.

    Η ρωσική δικαιοσύνη έκανε την ανακοίνωση αυτή μετά την επίθεση των ανταρτών εναντίον του κοινοβουλίου.

    Η εισαγγελία διευκρινίζει πως «το 2001 είχε ήδη εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Άχμεντ Ζακάγεφ. Από τότε όμως ο αριθμός των εγκλημάτων για τα οποία κατηγορείται άλλαξε σημαντικά. Το γεγονός αυτό, καθώς και αλλαγές της ρωσικής νομοθεσίας, κατέστησαν απαραίτητη την έναρξη μιας νέας διαδικασίας».

    Ο Ζακάγεφ, ένας ηγέτης με φήμη μετριοπαθούς που έχει καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα στη Βρετανία, κατηγορείται για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες από τη Ρωσία, η οποία ζητεί την έκδοσή του.

    Στις 17 Σεπτεμβρίου, βάσει εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί από τη Μόσχα, ο Ζακάγεφ συνελήφθη στην Πολωνία όπου είχε πάει για να συμμετάσχει σ’ ένα παγκόσμιο συνέδριο τσετσένων αυτονομιστών. Όμως πολωνικό δικαστήριο αποφάσισε την ίδια ημέρα να απελευθερώσει τον Ζακάγεφ, γεγονός που του επέτρεψε να εγκαταλείψει την Πολωνία.

    Προσκείμενος στον πρώην αυτονομιστή πρόεδρο της Τσετσενίας Ασλάν Μασχάντοφ, ο οποίος σκοτώθηκε στις 8 Μαρτίου 2005, ο Άχμεντ Ζακάγεφ ήταν ο εκπρόσωπός του στην Ευρώπη και στη συνέχεια «υπουργός» Εξωτερικών των αυτονομιστών.