Χεζμπολάχ: «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά στο μέτωπο του Λιβάνου» – Η απειλή του ηγέτη της οργάνωσης κατά των ΗΠΑ

Ο Χασάν Νασράλα, ηγέτης της λιβανέζικης σιιτικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, απευθύνεται στους οπαδούς του για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς.

Η ομιλία είναι πιθανό να δείξει τις επόμενες κινήσεις της Χεζμπολάχ. Αυτό έχει εγείρει φόβους ότι θα μπορούσε να ανοίξει άλλο ένα μέτωπο στη σύγκρουση.

Στο Ισραήλ έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός, ειδικά στα σύνορα με το Λίβανο σε περίπτωση που ο ηγέτης της Χεζμπολάχ δώσει το πράσινο φως στους φανατικούς υποστηρικτές του να μπουν στον πόλεμο. Από τότε που η Χαμάς πραγματοποίησε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, η Χεζμπολάχ έχει εντείνει τις επιθέσεις της στο Ισραήλ, το οποίο ανταποδίδει.

Το Ισραήλ προωθεί την χερσαία εισβολή του στη Γάζα, με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς, ενώ ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στην περιοχή έχει ξεπεράσει τους 9.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Η Χαμάς έχει επανειλημμένα καλέσει τους συμμάχους της να συμμετάσχουν στον αγώνα και πολλοί αναρωτιούνται αν η Χεζμπολάχ θα απαντήσει σε αυτές τις εκκλήσεις.

Η Χεζμπολάχ – η οποία, όπως και η Χαμάς, θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις είναι η μεγαλύτερη πολιτική και στρατιωτική δύναμη στον Λίβανο. Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις της ομάδας αντηχούν πολύ πέρα από τη βάση υποστήριξής της και πολλοί περιμένουν με αγωνία την ομιλία του Νασράλα – οπαδοί και εχθροί.

Το πού βρίσκεται ο Νασράλα, όπως πάντα, παραμένει ένα μυστήριο.

«Η επιχείρηση Πλημμύρα του Αλ Άκσα έμεινε κρυφή από εμάς»

Η ομιλία του Χασάν Νασράλα ξεκίνησε εκφράζοντας τα συλληπητήρια του για όλους τους «μάρτυρες» που έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, από όταν ξέσπασε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου.

«Πρέπει να χαιρετίσουμε τα δυνατά και γενναία χέρια του Ιράκ και της Υεμένης που εμπλέκονται τώρα σε αυτόν τον ιερό πόλεμο», δήλωσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ κατά την διάρκεια της ομιλίς του.

«Έπρεπε να υπάρξει ένα σημαντικό γεγονός που θα ταρακουνούσε το σιωνιστικό καθεστώς και τους υποστηρικτές του στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο και αυτό ήταν όταν έλαβε χώρα η ευλογημένη επιχείρηση της 7ης Οκτωβρίου».

«Η μεγάλη επιχείρηση Πλημμύρα του Αλ Άκσα αποφασίστηκε και εφαρμόστηκε 100 τοις εκατό παλαιστινιακά. Η απόλυτη μυστικότητα είναι αυτό που εξασφάλισε την επιτυχία της επιχείρησης Al-Aqsa Flood στις 7 Οκτωβρίου. Δεν μας ενόχλησε η απόκρυψη του σχεδίου επίθεσης από τη Χαμάς», δήλωσε.

«Οι συνθήκες στην Παλαιστίνη τα τελευταία χρόνια ήταν εξαιρετικά σκληρές, ειδικά με αυτήν την εξτρεμιστική, και άγρια ​​κυβέρνηση (του Νετανιάχου)».

«Η μάχη μας κατά του ισραηλινού είναι πολύ σημαντική»

Ο Νασράλα πρόσθεσε ότι η Χεζμπολάχ μπήκε στη μάχη στις 8 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Είπε ότι η καθημερινή ανταλλαγή πυρών με τις ισραηλινές δυνάμεις κατά μήκος των λιβανέζικων συνόρων μπορεί να φαίνεται μέτρια, αλλά είναι πολύ σημαντική, χαρακτηρίζοντάς την άνευ προηγουμένου από το 1948. Ο Νασράλα επιβεβαίωσε επίσης ότι μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 57 μαχητές της Χεζμπολάχ.

Ο Νασράλα συνεχίζει, λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ κλιμακώνει τις επιχειρήσεις της μέρα με τη μέρα και αναγκάζει το Ισραήλ να κρατά τις δυνάμεις του κοντά στα σύνορα του Λιβάνου αντί στη Γάζα ή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά»

Ο Νασράλα επαναλαμβάνει ότι όλες οι επιλογές στο μέτωπο του Λιβάνου είναι ανοιχτές. Λέει ότι η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στην περιοχή, ο Νασράλα λέει ότι η Χεζμπολάχ δεν πτοείται και προειδοποιεί ότι το αμερικανικό ναυτικό βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο για να βομβαρδίσει τη Γάζα. 

«Η περαιτέρω κλιμάκωση στο μέτωπο του Λιβάνου είναι μια πραγματική πιθανότητα. Μια τέτοια εξέλιξη εξαρτάται από τις ισραηλινές ενέργειες στη Γάζα».

«Λάβαμε απειλές ότι οι ΗΠΑ θα μας επιτεθούν και θα επιτεθούν επίσης στο Ιράν εάν ξεκινήσουμε πόλεμο με το Ισραήλ. Αμερική, τα πλοία σου δεν μας τρομάζουν. Κάναμε προετοιμασίες και για αυτούς. Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να αποφύγουν έναν περιφερειακό πόλεμο, σταματήστε τον πόλεμο στη Γάζα», δήλωσε.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να φτάσουμε στη νίκη. Κερδίζουμε με υπομονή, μέσα από μικρές μάχες. Έτσι κερδίσαμε στον Λίβανο, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν».

Με πληροφορίες από: Newsit, Al Jazeera / Φωτογραφίες Reuters