OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή: Οργή για τις δηλώσεις Πινιέρα για την αστυνομική βία

28/12/2019 - 08:55
Χιλή
Share on FacebookShare on Twitter

Νέο κύμα οργής στη Χιλή προκάλεσε ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα που χαρακτήρισε fake news πολλά βίντεο που δείχνουν αστυνομική βία στη χώρα.

Ο Πινιέρα ισχυρίζεται πως «πολλά» από τα βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εμφανίζουν περιστατικά κατάχρησης εξουσίας από την αστυνομία ενάντια σε διαδηλωτές είναι «ψευδείς ειδήσεις» και πως οι τεράστιες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στη Χιλή που άρχισαν στα μέσα Οκτωβρίου υποδαυλίστηκαν από ξένες κυβερνήσεις.

Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν την 18η Οκτωβρίου μετά την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου του μετρό, επεκτάθηκαν σε ένα ευρύ κοινωνικό κίνημα διαμαρτυρίας, και στην πιο σοβαρή κρίση στη χώρα μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1990. Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις και τις ταραχές, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί.

Χιλή

Ο Χιλιανός πρόεδρος δήλωσε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Chile πως υπήρξε μια «γιγαντιαία» εκστρατεία παραπληροφόρησης με βίντεο που διακινήθηκαν στο Facebook, το Instagram και το Twitter, τα οποία, όπως υποστήριξε «κινηματογραφήθηκαν έξω από τη Χιλή ή παραποιήθηκαν».

«Αναμφισβήτητα έχει υπάρξει συμμετοχή από ξένες κυβερνήσεις και θεσμούς», είπε ο Πινιέρα. Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν από το CNN στις 15 Δεκεμβρίου, αλλά ήρθαν στο προσκήνιο την Πέμπτη, όταν έγιναν αντικείμενο έντονης συζήτησης.

Ο Πινιέρα κατηγορείται από την αντιπολίτευση, από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανώσεις ακτιβιστών ότι δεν έδρασε γρήγορα απέναντι σε πολυάριθμες καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις ασφαλείας στις διαδηλώσεις.

Χιλή

Σε έκθεση της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε πως η χιλιανή αστυνομία και ο στρατός χρησιμοποίησαν υπερβολική ή αχρείαστη βία προκειμένου να καταστείλουν τις διαδηλώσεις, διαπράττοντας σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων εξωδικαστικών εκτελέσεων και βασανιστηρίων. Παρόμοιες διαπιστώσεις περιλαμβάνουν εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλων οργανώσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου,

Οι ισχυρισμοί για ξένη ανάμιξη στις διαδηλώσεις δεν είναι καινούργιοι. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για ενδείξεις ρωσικής «επιρροής» στις αναταραχές στη λατινοαμερικανική χώρα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του Πινιέρα προκάλεσαν την οργή από τους πολιτικούς του αντιπάλους και από μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού Chile Vamos.

Ο Μανουέλ Χοσέ Οσαντόν, γερουσιαστής του κόμματος Εθνική Ανανέωση και μέλος του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, δήλωσε στην εφημερίδα La Tercera: «Φτάνει. Η Χιλή βιώνει καθοριστικές στιγμές. Αυτές οι δηλώσεις δεν βοηθούν, διχάζουν».

Χιλή

Ο Σέρχιο Μίκο, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μιας δημόσιας ανεξάρτητης αρχής της Χιλής, που εξετάζει το περιεχόμενο στο διαδίκτυο στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει για τους αστυνομικούς χειρισμούς στις διαδηλώσεις, δήλωσε σε ένα τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι ενώ ο οργανισμός έχει παρατηρήσει παραπλανητικό υλικό στο διαδίκτυο, η «τεράστια πλειοψηφία» αυτού είναι αυθεντική.

Επιπρόσθετα ο Χόρχε Άμποτ, γενικός εισαγγελέας της Χιλής τόνισε: «Αυτή τη στιγμή, οι εικόνες που έχουμε αναλύσει δεν εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία (ότι προέρχονται από το εξωτερικό)».

Την Πέμπτη το βράδυ, ο πρόεδρος με tweet του είπε πως δεν εκφράστηκε με «αρκετή σαφήνεια» και επισήμανε πως οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων «πρέπει πάντα να καταδικάζονται».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣΠΙΝΙΕΡΑΧΙΛΗ

Related Posts

CIA - Κίνα - στρατολόγηση
ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Παίρνει «μέτρα» μετά τη δημοσίευση βίντεο της CIA για τη στρατολόγηση αξιωματικών του κινεζικού στρατού

13/02/2026 - 10:45
Οδησσός
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Nεκρός και τραυματίες από επίθεση ρωσικών drones στην Οδησσό

13/02/2026 - 09:14
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Αναμένει εντός ενός μήνα να καταλήξει σε συμφωνία με το Ιράν, «αλλιώς οι συνέπειες θα είναι τραυματικές»

12/02/2026 - 22:15

Διαβάστε Επίσης

Κίνα: Παίρνει «μέτρα» μετά τη δημοσίευση βίντεο της CIA για τη στρατολόγηση αξιωματικών του κινεζικού στρατού

USS Gerald R. Ford: Και δεύτερο αεροπλανοφόρο στέλνει ο Τραμπ στη Μέση Ανατολή ως μέσο πίεσης στο Ιράν

Ουκρανία: Nεκρός και τραυματίες από επίθεση ρωσικών drones στην Οδησσό

J-35: «Αδύναμος» ο κινητήρας του κινεζικού stealth μαχητικού – «Μπορεί να επιχειρεί μόνο 7 λεπτά από το αεροπλανοφόρο Fujian»

ER GMLRS: Διπλάσια εμβέλεια για τα συστήματα πυροβολικού του αμερικανικού στρατού – Επιτυχημένη νέα δοκιμή

Μάχιμη θητεία: Βολές και χρήση FPV για τους οπλίτες – Το νέο μοντέλο εκπαίδευσης

Καιρός σήμερα: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα

Σαν σήμερα: To 1960 η Γαλλία γίνεται η τέταρτη χώρα που κατέχει πυρηνικά όπλα

Top News

Ο Γιώργος Μαζωνάκης χειρουργείται το Σάββατο για την αφαίρεση χολής: Η μητέρα του πήρε εξιτήριο την ημέρα που μπήκε στο νοσοκομείο

Eurovision 2026: Όλες οι λεπτομέρειες για τον β’ ημιτελικό του «Sing for Greece» που θα ξεκινήσει απόψε στις 21:00

Έβαλε κατά λάθος τη γάτα στο πλυντήριο - Η επιχείρηση διάσωσης

Ροζ σπαγγέτι καρμπονάρα για το τραπέζι των ερωτευμένων

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert