Παιχνίδια CIA και Χεζμπολάχ στην Βουλγαρία.

 «Η Χεζμπολάχ ήταν ενεργή στη Βουλγαρία από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Είχε δημιουργήσει ένα δίκτυο κι εγώ, προσωπικά, συμμετείχα στις έρευνες για μία ομάδα της επί του δικού σας εδάφους τη δεκαετία του 1990» δήλωσε στο βουλγαρικό τηλεοπτικό σταθμό bTV πρώην πράκτορας της CIA.

Ο πρώην πράκτορας της CIA Ρόμπερτ Μπάερ, ο οποίος αρθογραφεί σε διάφορα σχετικά περιοδικά, στην αγγλική γλώσσα, είπε ακόμη πως η βουλγαρική κυβέρνηση και η CIA είχαν τότε ανησυχήσει για τη διείσδυση της Χεζμπολάχ στη Βουλγαρία, αλλά πρόσθεσε πως φυσικά και δεν μπορεί να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες για το δίκτυο.

Με αφορμή την πρόσφατη επίθεση σε λεωφορείο που μετέφερε Ισραηλινούς τουρίστες, στο Μπουργκάς και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πέντε τουριστών, του οδηγού του λεωφορείου και του δράστη, ο Ρόμπερ Μπάερ, ο οποίος εργάστηκε για τη CIA την περίοδο 1976-1997, με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να στηριχθεί σε ίδια μέσα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Όπως είπε, δεν θα πρέπει οι βουλγαρικές αρχές να στηριχθούν πολύ στις ΗΠΑ ή το Ισραήλ. «Δεν μπορείτε να λάβετε κάποια αντικειμενική απάντηση απ’ αυτούς. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ θέλουν να οδηγήσουν σ’ ένα πόλεμο με το Ιράν» δήλωσε ο πρώην πράκτορας.
«Αν η Ουάσιγκτον έχει κάποια αξιόπιστη πληροφόρηση κατά του Ιράν, μπορεί να μην θέλει να τη μοιραστεί με το Ισραήλ, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι ακόμη πρόθυμες να χτυπήσουν το Ιράν» εκτίμησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά είναι συνηθισμένα παιχνίδια των μυστικών υπηρεσιών κι απέχουν πολύ από μία πραγματική αστυνομική έρευνα, η οποία θα πρέπει, όπως τόνισε, να διεξάγεται από τις ίδιες τις δυνάμεις ασφαλείας της Βουλγαρίας.