OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

CK Hutchison: «Χαστούκι» στα κινεζικά συμφέροντα νέα δικαστική απόφαση για δύο λιμάνια στην Διώρυγα του Παναμά

24/02/2026 - 09:35
CK Hutchison

REUTERS/Enea Lebrun

Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι αρχές του Παναμά πήραν χθες Δευτέρα (23.02.2026) τον έλεγχο δυο λιμανιών στη Διώρυγα του Παναμά, μετά την ακύρωση από τη δικαιοσύνη της σύμβασης παραχώρησης της εκμετάλλευσής τους από την εταιρεία CK Hutchison του Χονγκ Κονγκ, η θυγατρική της οποίας στο κράτος της κεντρικής Αμερικής κατήγγειλε ως «παράνομο» το μέτρο.

Στα τέλη Ιανουαρίου, το ανώτατο δικαστήριο του Παναμά έκρινε «αντισυνταγματική» τη σύμβαση που έδινε από το 1997 το δικαίωμα εκμετάλλευσης των δυο λιμανιών στην Panama Ports Company (PPC), θυγατρική της CK Hutchison. Πρόκειται για δυο λιμένες στα δυο άκρα της Διώρυγας, αυτό της Κριστόμπαλ, στον Ατλαντικό, κι αυτό της Μπαλμπόα στον Ειρηνικό.

Ο πρόεδρος του Παναμά Χοσέ Ραούλ Μουλίνο δήλωσε ότι «με πρόσχημα την εκμετάλλευση των δυο λιμανιών δημιουργήθηκε για χρόνια αυτόνομη περιοχή», καταγγέλλοντας τη σύμβαση με την PPC, που «υπέταξε» τη χώρα «χωρίς καμιά διαφάνεια». Σύμφωνα με το παναμαϊκό ελεγκτικό συνέδριο, το οποίο προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο εναντίον της σύμβασης, το δημόσιο δεν έχει εισπράξει οφειλές ύψους 1,2 δισεκ. δολαρίων από την PPC.

Την περασμένη εβδομάδα, η CK Hutchison αξίωσε από την παναμαϊκή κυβέρνηση να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τις λιμενικές εγκαταστάσεις και να «αποφευχθεί το χάος».

Όμως χθες «η ναυτιλιακή αρχή του Παναμά πήρε στην κατοχή του τα λιμάνια της και εγγυάται τη συνέχεια της εκμετάλλευσής τους», ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μαξ Φλόρες, διευθυντής λιμένων του θεσμού. Το μέτρο επισημοποιήθηκε με εκτελεστικό διάταγμα μερικές ώρες μετά τη δημοσίευση στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου.

Το διάταγμα αυτό προβλέπει μεταβατική περίοδο 18 μηνών, κατά την οποία τα λιμάνια θα τα εκμεταλλεύονται δυο άλλες εταιρείες, προτού συναφθεί νέα σύμβαση, έπειτα από νέο διεθνή διαγωνισμό, για τη μακροπρόθεσμη εκμετάλλευσή τους, διευκρίνισε.

Η APM Terminals, θυγατρική του ομίλου Maersk (Δανία), θα εκμεταλλεύεται το λιμάνι στην Μπαλμπόα έναντι τιμήματος 26 εκατ. δολαρίων, ενώ η Terminal Investment Limited (TiL), θυγατρική του κολοσσού της εφοδιαστικής MSC, θα αναλάβει την εκμετάλλευση αυτού στην Κριστόμπαλ καταβάλλοντας περίπου 16 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

REUTERS/Enea Lebrun

Απώτερος σκοπός η «ανάσχεση» της Κίνας

Την περασμένη χρονιά, το 38% των εμπορευματοκιβωτίων που διήλθαν από τον Παναμά πέρασαν από αυτά τα δυο λιμάνια. Η εξέλιξη καταγράφεται καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να περιορίσουν την επιρροή της Κίνας στη Διώρυγα του Παναμά, στρατηγικής σημασίας θαλάσσια οδό 80 χιλιομέτρων, από την οποία διέρχεται περί το 5% των αγαθών που διακινούνται διά θαλάσσης παγκοσμίως.

Η PPC αντέδρασε τονίζοντας πως «αντιτίθεται σθεναρά στα διαβήματα της κυβέρνησης (…) για τον παράνομο έλεγχο» των λιμανιών «χωρίς διαφάνεια, ούτε συντονισμό». «Το κράτος είναι υπεύθυνο για κάθε βλάβη ή ζημία προκληθεί», πρόσθεσε η εταιρεία, προειδοποιώντας εναντίον των «σοβαρών κινδύνων» στα τερματικά.

Η υπουργός Εργασίας και Ανάπτυξης Γιακλίν Μουνιός διαβεβαίωσε πως «δεν θα γίνουν απολύσεις» στα δυο λιμάνια, όπου δουλεύουν κάπου 1.200 άνθρωποι. «Όλα έχουν σταματήσει, δεν ξέρουμε τι θα γίνει με μας», είπε ωστόσο εργαζόμενος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, στο Γαλλικό Πρακτορείο στο λιμάνι στην Μπαλμπόα.

Η Ουάσιγκτον δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για το γεγονός. Η εταιρεία που διαχειριζόταν τα λιμάνια μέχρι χθες «δεν έκανε καλή δουλειά», είπε στον Τύπο ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Παναμά, ο Κέβιν Καμπρέρα, υπογραμμίζοντας ότι ο Παναμάς έχει κάθε δικαίωμα να εφαρμόζει αυτό που αποφασίζει «το δικαστικό του σύστημα».

Η CK Hutchison, καταγγέλλοντας πως υφίσταται «πολύ σοβαρή ζημία», έκανε σαφές πως θα αμφισβητήσει την παναμαϊκή απόφαση ενώπιον του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΔΕΕ), που εδρεύει στο Παρίσι.

Το ανώτατο δικαστήριο του Παναμά έκρινε ότι η σύμβαση παραχώρησης στη CK Hutchison, η οποία ανανεώθηκε για άλλα 25 χρόνια το 2021, ήταν «αντισυνταγματική» διότι ευνοούσε κατά τρόπο «δυσανάλογο» τον όμιλο του Χονγκ Κονγκ «προς ζημία των δημοσίων ταμείων» της χώρας. Η απόφαση ικανοποιεί την Ουάσιγκτον αλλά προκαλεί οργή στο Πεκίνο, που ξεκαθάρισε πως θα λάβει μέτρα για να «προστατεύσει τα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα των εταιρειών» της Κίνας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΔΙΩΡΥΓΑΗΠΑΚΙΝΑΠΑΝΑΜΑΣ

Related Posts

Ιμάμογλου
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ιμάμογλου: «Σκουπίδια το κατηγορητήριο» – Ξεσπά ο πρώην δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στην δίκη του για «πολιτική κατασκοπεία»

11/05/2026 - 20:29
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Ηλίθια η απάντηση του Ιράν – Άλλαξαν ξαφνικά γνώμη για το εμπλουτισμένο ουράνιο»

11/05/2026 - 19:26
Συρία - Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία – Συρία: Συνοριακό φυλάκιο μεταξύ των δύο χωρών ανοίγει ξανά μετά από 12 χρόνια

11/05/2026 - 18:45

Διαβάστε Επίσης

Ιμάμογλου: «Σκουπίδια το κατηγορητήριο» – Ξεσπά ο πρώην δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στην δίκη του για «πολιτική κατασκοπεία»

«NATO Tiger Meet 2026»: Παρουσία των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ η DV Day της πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης στον Άραξο [pics, vid]

Τραμπ: «Ηλίθια η απάντηση του Ιράν – Άλλαξαν ξαφνικά γνώμη για το εμπλουτισμένο ουράνιο»

Τουρκία – Συρία: Συνοριακό φυλάκιο μεταξύ των δύο χωρών ανοίγει ξανά μετά από 12 χρόνια

ATR-72: Πέντε παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τουρκικό αεροσκάφος στο βορειοανατολικό Αιγαίο

O Τραμπ σκέφτεται να αρχίσει ξανά το «Project Freedom» στα Στενά του Ορμούζ, αλλά με «διευρυμένο πεδίο εφαρμογής»

ΕΕ: Οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν σε επιβολή κυρώσεων κατά εξτρεμιστών Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη – Αντιδρά το Ισραήλ

FDI: Σύντομα η καθέλκυση της δεύτερης γαλλικής φρεγάτας – Σε πλήρη εξέλιξη και το ελληνικό πρόγραμμα

Top News

Λευτέρης Πανταζής: Ο Akylas θα βγει πρώτος στη Eurovision, του κάνω πρόταση να τραγουδάμε του χρόνου μαζί

Χριστίνα Βίδου: Η ανάρτηση και η αγκαλιά με τη Σία Κοσιώνη λίγο πριν αναλάβει το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ

Βίκυ Λέανδρος για Eurovision: Όταν δέχτηκα να συμμετέχω φέτος δε σκέφτηκα ότι θα γράψουν όλες οι εφημερίδες

Σενάρια για εκλογές τον Σεπτέμβριο: Οι πέντε προϋποθέσεις και ο παράγοντας των δικογραφιών

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert