OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

CNN: Νίκη για τον Πούτιν ο «υβριδικός πόλεμος» στην Ευρώπη – Οι κυβερνοεπιθέσεις, οι υπερπτήσεις drones και το κλίμα ανασφάλειας

27/09/2025 - 14:47
Πούτιν

Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε κατάσταση «συναγερμού» βρίσκεται η Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω του υβριδικού πολέμου που έχει κηρύξει ο Βλαντίμιρ Πούτιν είτε με κυβερνοεπιθέσεις σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια είτε με drones και μαχητικά αεροσκάφη που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο ευρωπαϊκών χωρών και του NATO.

Το γεγονός ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αναγκάσει την Ευρώπη να βρίσκεται σε πολεμική ετοιμότητα δίχως να ρίξει ούτε μια σφαίρα αποδεικνύεται από τις αντιδράσεις της Πολωνίας και της Εσθονίας, που κινητοποίησαν άμεσα τους μηχανισμούς το NATO να λάβει δράση, αλλά και χώρες όπως η Δανία η οποία εδώ και έξι μέρες δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις πτήσεις αγνώστων drones.

Από την Δευτέρα (22.09.2025) μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν εντοπιστεί πάνω από αεροδρόμια και σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα την πρωθυπουργό της χώρας, Μέτε Φρεντέρικσεν, να προειδοποιεί ότι η Ευρώπη πρέπει να συνηθίσει τις «πιο βίαιες και συχνές υβριδικές επιθέσεις» ως νέα πραγματικότητα.

Μπορεί να μην κατονόμασε τη Ρωσία, ωστόσο την ανέδειξε ως τη μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη, αφού παρά τις πολλές «συμπτώσεις» είναι δύσκολο να αποδειχθεί με ξεκάθαρο τρόπο ότι η Μόσχα βρίσκεται πίσω από τις πτήσεις drones.

Αυτό είναι και το στοιχείο που εκμεταλλεύεται το Κρεμλίνο για να αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή και συμμετοχή στα πολλά περιστατικά με drones σε Πολωνία, Δανία και Ρουμανία, ενώ στην περίπτωση της Εσθονίας αρνήθηκε ότι τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη MiG-31 παραβίασαν τον εσθονικό εναέριο χώρο.

Το ίδιο ισχύει και με τις κυβερνοεπιθέσεις σε πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια που έχουν προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία, χάος, οικονομικές ζημίες και σύγχυση στην εμπιστοσύνη των πολιτών ότι διασφαλίζεται η ασφάλεια και η προστασία τους.

Στην περίπτωση της Δανίας, παρά τις τριήμερες διακοπές λειτουργίας αεροδρομίων και την εμφάνιση ρωσικού πολεμικού πλοίου κοντά στα χωρικά της ύδατα, οι αρχές ακόμη δεν μπορούν να πουν με σιγουριά ποιος βρίσκεται πίσω από τις «υβριδικές επιθέσεις», με την Μέτε Φρεντέρικσεν να παραδέχεται πως οι βιαστικές όσο και οι καθυστερημένες απαντήσεις εγκυμονούν κινδύνους.

Την ίδια στιγμή, η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Δανίας υποστήριξε πως δεν μπορεί να κατονομάσει κάποιον υπαίτιο, όμως παράλληλα επισημαίνει την ολοένα αυξανόμενη ρωσική προκλητικότητα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNN.

Αυτό το πρόβλημα – δίλημμα αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιπες δυτικές κυβερνήσεις που έχουν υποστεί «υβριδικές απειλές» και «επιθέσεις», δηλαδή είτε να κατηγορήσουν τη Μόσχα με κίνδυνο να προκαλέσουν ανησυχία και σύγχυση στο εσωτερικό των χωρών τους είτε να μην πουν τίποτα και να ρισκάρουν το ενδεχόμενο  ενός μεγαλύτερου ρωσικού σαμποτάζ.

Σε κάθε περίπτωση, η ανασφάλεια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των πολιτών έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Από την άλλη πλευρά, ο Ρώσος πρόεδρος έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια «ατμόσφαιρα πολέμου» στην Ευρώπη, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά από τους Ευρωπαίους να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στις αμυντικές δαπάνες για την δική τους ασφάλεια και προστασία, γεγονός που έχει αναγκάσει τις ευρωπαϊκές χώρες να συσπειρωθούν γύρω από ένα κοινό σκοπό για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής.

Το Κρεμλίνο αξιοποιεί προς το παρόν, την αδράνεια των ΗΠΑ στα περιστατικά με τις πτήσεις drones σε κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ και είναι αρκετά πιθανό να συνεχίσει τις υβριδικές επιθέσεις οι οποίες ίσως αναγκάσουν τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να βάλουν ως προτεραιότητα τις δικές τους ανάγκες και την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία σε δεύτερη μοίρα, μια εξέλιξη από την οποία θα επωφεληθούν οι ρωσικές δυνάμεις.

Τον τελευταίο μήνα η Ευρώπη έχει αποσταθεροποιηθεί – σε έναν βαθμό – από τον υβριδικό πόλεμο και αυτό αποτελεί ήδη μια νίκη για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος συνεχίζει για τέταρτο χρόνο την εισβολή στην Ουκρανία.

Πηγή: CNN

Tags: ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝΕΥΡΩΠΗΥΒΡΙΔΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Related Posts

Ισραήλ - Λίβανος
ΚΟΣΜΟΣ

Νέος γύρος συνομιλιών Ισραήλ και Λιβάνου στην Ουάσιγκτον: «Κοινός στόχος ο αφοπλισμός της Χεζμπολάχ»

14/05/2026 - 17:47
Ιράν - Αραγτσί
ΚΟΣΜΟΣ

Αραγτσί κατά Εμιράτων: «Είναι ενεργός εταίρος στην επιθετικότητα εναντίον του Ιράν, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία»

14/05/2026 - 17:31
Πεσκόφ
ΚΟΣΜΟΣ

Πεσκόφ: Η Ευρώπη δεν είναι κατάλληλη να μεσολαβήσει στη σύγκρουση στην Ουκρανία

14/05/2026 - 16:29

Διαβάστε Επίσης

Νέος γύρος συνομιλιών Ισραήλ και Λιβάνου στην Ουάσιγκτον: «Κοινός στόχος ο αφοπλισμός της Χεζμπολάχ»

Αραγτσί κατά Εμιράτων: «Είναι ενεργός εταίρος στην επιθετικότητα εναντίον του Ιράν, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία»

Δένδιας για drone στη Λευκάδα: «Περιμένω τις εξηγήσεις από τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας»

Πεσκόφ: Η Ευρώπη δεν είναι κατάλληλη να μεσολαβήσει στη σύγκρουση στην Ουκρανία

Πολεμικό Ναυτικό: Πρόσκληση για κατάταξη στρατεύσιμων με την Β’ ΕΣΣΟ 2026

Τουρκικό ΥΠΑΜ για τον νόμο «της Γαλάζιας Πατρίδας»: «Θα καθορίσει τις ευθύνες στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας»

Η THEON επενδύει στην αμερικανική Twin Prime για ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα προϊόντα της

Anka: Τουρκία και Καζακστάν υπέγραψαν συμφωνία για την παραγωγή και συντήρηση τουρκικών UAV

Top News

Γιατί δεν είδαμε την Έφη Παπαθεοδώρου στη Eurovision 2026: «Πρέπει να πάρεις τον Ακύλα να σου πει»

Ιωάννα Μαλέσκου σε Γιώργο Λιάγκα: «Τι θα κάνεις την επόμενη χρονιά, θα έκανες δίδυμο;»

Survivor: «Δεν σκοπεύουμε να κινηθούμε νομικά, η παραγωγή θα αναλάβει τα έξοδα», λέει ο πατέρας του Σταύρου Φλώρου

Eurovision 2026: Τι δείχνουν τα στοιχήματα πριν τον δεύτερο ημιτελικό, αγωνία για Antigoni και Κύπρο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert