CSIS: Καταστροφικά αποτελέσματα από προσομοίωση κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν – Βυθισμένα αεροπλανοφόρα και χιλιάδες νεκροί

Τα αποτελέσματα μιας προσομοίωσης πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για την Ταϊβάν που πραγματοποίησε το αμερικανικό think tank «Center for Strategic and International Studies – CSIS» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή θα κέρδιζαν τις κινεζικές Ένοπλες Δυνάμεις, ωστόσο θα είχαν τρομερές απώλειες, όπως χιλιάδες νεκρούς και τουλάχιστον δύο βυθισμένα αεροπλανοφόρα, ενώ η οικονομία της Ταϊβάν θα ήταν σοβαρά «πληγωμένη».

Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του CNN, ένα αρκετά λεπτομερές αντίγραφο της ανάλυσης του CSIS με τίτλο «The First Battle of the Next War» προέβλεψε ότι μια εισβολή του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) στην Ταϊβάν το 2026 θα προκαλούσε σοβαρές απώλειες σε όλες τις πλευρές, δηλαδή τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν, παρόλο που η συμμαχική δύναμη υπό τη ηγεσία των ΗΠΑ θα αναδεικνυόταν νικήτρια.

Τα αποτελέσματα και οι εκτιμήσεις

Το CSIS στην προσομοίωση που έκανε, προέβλεψε ότι μέχρι το τέλος του πολέμου δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα θα βυθίζονταν στον Ειρηνικό Ωκεανό ενώ το Πολεμικό Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLAN) θα ήταν κατεστραμμένο. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης του CSIS βασίστηκαν σε 24 σενάρια ένοπλης σύγκρουσης των δύο πλευρών, που πραγματοποιήθηκαν με υπόθεση εργασίας τα ερωτήματα «θα πετύχαινε η (κινεζική) εισβολή στην Ταϊβάν και αν ναι, με ποιο κόστος ;».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNN, οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι «όχι και με τεράστιες απώλειες». Σημειώνεται επίσης ότι στην προσομοίωση:

Το «μοντέλο Ουκρανίας» και προτάσεις πολιτικής

Στην ανάλυση της προσομοίωσης, οι ειδικοί του CSIS τονίζουν ότι σε μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν δεν μπορεί να εφαρμοστεί το λεγόμενο «μοντέλο της Ουκρανίας», διότι με την έναρξη του πολέμου, δεν θα ήταν εφικτή η παροχή πρόσθετων προμηθειών στην Ταϊβάν από τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές της χώρες. Για αυτόν τον λόγο, το CSIS κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να παράσχουν όσο το δυνατόν περισσότερα όπλα για να βοηθήσουν την Ταϊβάν να προετοιμαστεί επαρκώς για μια επίθεση από την Κίνα.

Το «Center for Strategic and International Studies» συνέστησε τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ταϊβάν να οχυρώσουν τις βάσεις για κινεζικές πυραυλικές επιθέσεις και να στραφούν σε μικρότερα πλοία, με μεγαλύτερο βαθμό επιβιωσιμότητα και σε μεγαλύτερο αριθμό φθηνότερων μαχητικών αεροσκαφών, δίνοντας ως εκ τούτου έμφαση στην ποσότητα και στους αριθμούς, ώστε να επιβιώσουν και αυτά από τα πρώτα πλήγματα των Κινέζων.