Daily Mail: Τραγικό δυστύχημα με πυρηνικό υποβρύχιο της Κίνας – Νεκροί 55 ναύτες

Η βρετανική Daily Mail, επικαλούμενη πηγές από το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, αποκαλύπτει ένα τραγικό δυστύχημα που έγινε στην Κίτρινη Θάλασσα με ένα κινεζικό πυρηνικό υποβρύχιο.

Πενήντα πέντε Κινέζοι ναύτες φέρεται να είναι νεκροί αφού το πυρηνικό τους υποβρύχιο πιάστηκε σε ανθυποβρυχιακή παγίδα που προοριζόταν να παγιδεύσει αμερικανικά και βρετανικά πλοία στην Κίτρινη Θάλασσα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με μια μυστική έκθεση του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους μετά από μια καταστροφική βλάβη των συστημάτων οξυγόνου του υποβρυχίου που δηλητηρίασε το πλήρωμα. Ο κυβερνήτης του κινεζικού υποβρυχίου Type 093 φέρεται να είναι μεταξύ των νεκρών, όπως και άλλοι 21 υψηλόβαθμοι αξιωματικοί.

Επισήμως, η Κίνα έχει αρνηθεί όι συνέβη το περιστατικό από τα μέσα Αυγούστου, όταν ήρθαν στο φως οι πρώτες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

Σύμφωνα πάντα με την Daily Mail, το Πεκίνο αρνήθηκε να ζητήσει διεθνή βοήθεια για το υποβρύχιο.

Η έκθεση της Βρετανίας για τη μοιραία αποστολή αναφέρει: «Η υπηρεσία πληροφοριών αναφέρει ότι στις 21 Αυγούστου σημειώθηκε ένα ατύχημα στο κινεζικό υποβρύχιο Type 093 κατά την εκτέλεση αποστολής στην Κίτρινη Θάλασσα».

«Το περιστατικό συνέβη στις 08.12 τοπική ώρα με αποτέλεσμα 55 μέλη του πληρώματος: 22 αξιωματικοί, 7 δόκιμοι αξιωματικών, 9 υπαξιωματικοί, 17 ναύτες, να χάσουν τη ζωή τους. Ο θάνατος πιθανότατα προκλήθηκε από υποξία λόγω βλάβης συστήματος στο υποβρύχιο. Η επισκευή των συστημάτων χρειαζόταν έξι ώρες, χρόνο κατά τον οποίο το πλήρωμα δηλητηριάστηκε».

Τα Type 093 είναι από τα πιο σύγχρονα υποβρύχια της Κίνας και είναι γνωστά για τα χαμηλά επίπεδα θορύβου.

Πηγή: Daily Mail / Φωτογραφία αρχείου Reuters