Δείτε τις πρώτες αμερικάνικες επιδρομές απο το αεροπλανοφόρο USS Harry Truman – ΒΙΝΤΕΟ

Στις 3 Ιουνίου ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) απο το αμερικάνικο αεροπλανοφόρο USS Harry Truman στη Μεσόγειο θάλασσα, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που ένα αεροπλανοφόρο διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις από την περιοχή ευθύνης του 6ου στόλου (AOR) από το 2003.

Μέχρι τότε και για τα τελευταία 13 χρόνια, οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων στο Ιράκ ή στη Συρία ανέκαθεν γινόντουσαν από αεροπλανοφόρα στον Περσικό Κόλπο ή στον Ινδικό Ωκεανό με την Μεσόγειο να χρησιμοποιείται μόνο ως «διάδρομος” για το Σουέζ.

Οι επιδρομές από τη Μεσόγειο Θάλασσα δίνουν μια νέα κατεύθυνση στις επιθέσης κατά του ΙΚ κατι που πολλοί αναλυτές θεωρούν ως μια απάντηση στην στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή. Τον Νοέμβριο του 2015, δύο ρωσικά βομβαρδιστικά Tu-160 Blackjack αναχώρησαν από μια βάση στη βορειοδυτική Ρωσία για ένα ταξίδι 13.000 χιλιόμετρων σε όλη την Ευρώπη, και εκτόξευσαν πυραύλους cruise εναντίον στόχων στη Συρία πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα (ενώ προσεγγίζοντας τη Συρία ειχαν ως συνοδεία τρία Su-30SM Flankers): μια αληθινή επίδειξη ισχύος στον αέρα.

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε  VFA-103 F / A-18F Super Hornets και VFA-25 F / A-18E Hornets να πραγματοποιούν τις πρώτες επιδρομές του Ναυτικού των ΗΠΑ από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Τα μαχητικά αεροσκάφη υποστηρίζονταν από VAW-117 E-2C Hawkeye.