Δείτε πώς οι ρωσόφιλοι αντάρτες καταλαμβάνουν την Ουκρανία – Διαδραστικός χάρτης

Σοκαριστικός ειναι ο διαδραστικός χάρτης (GIF) που δημοσίευσε η Ουκρανική εφημερίδα Pravda στην προσπάθεια της να δείξει την ανάπτυξη των ρωσόφιλων αυτονομιστών τους τελευταίους πέντε μήνες, μια μέρα πριν τις συνομιλίες για την προσπάθεια στην εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην ουκρανική κρίση, στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Ο χάρτης δειχνει τα σημεία διεξαγωγής μαχών των τελευταίων πέντε μηνών.

Κατά τη διάρκεια των πέντε μηνών της σύγκρουσης,το χρονικό διάστημα από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Μινσκ, το GIF (ο διαδραστικός χάρτης) απεικονίζει το γεγονός οτι οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται απο του ρώσους έχουν καταλάβει επιπλέον 193 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους.
Οι νίκες των φιλορωσων ειναι ιδιαίτερα εντυπωσιακες στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας προς την πόλη της Μαριούπολης, καθώς και γύρω από το Ντόνετσκ.

Δειτε: Δύο χάρτες που εξηγούν τι γίνεται στην Ουκρανία απο την αρχή της κρίσης

Η αυτονομιστές αρχισαν να κατευθύνονται προς την Μαριούπολη στις αρχές του Σεπτέμβρη 2014. Η Μαριούπολη ειναι στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μάυρης Θάλασσας. Εαν η Ρωσία καταλάβει την πόλη τότε θα εχει στα χέρια της τον κατάλληλο διάδρομο που συνδέει την ρωσική ενδοχώρα με την Κριμαία.
Η Μαριούπολη είναι ακόμα υπο ουκρανική διοίκηση, αλλά οι αυτονομιστικές δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη στα τέλη Ιανουαρίου.

Οι νίκες στο πεδίο της μάχης απο τους αυτονομιστές σε όλο το ανατολικό τμήμα της χώρας μπορεί να αποδοθεί στη σταθερή εισροή ρωσικών οπλικών συστημάτων. Τον Νοέμβριο του 2014 η Ρωσία τοποθετησε τάνκς και πυροβολικό στην ανατολική Ουκρανία αλλάζοντας δραστικά το πεδίο της μάχης.
Εκτός από τάνκς και πυροβολικό, η Ρωσία έχει παράσχει στους αυτονομιστές απο εκτοξευτές χειροβομβίδων και όλμων σε αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα.

Ως εκ τούτου οι ρώσοι αντάρτες έχουν τεράστια στρατιωτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον Ουκρανικό στρατό. Εξαιρετικά σημαντικό ειναι το γεγονός που οι αντάρτες σε περίπτωση επίθεσης της Ουκρανίας ειναι σε θέση να καταφύγουν στη Ρωσία.

Το ασφαλές καταφύγιο που παρέχει η Ρωσία επιτρέπει στους αυτονομιστές τη διεξαγωγή διασυνοριακών μαχών κατα της Ουκρανίας, ενώ ο στρατός του Κιέβου δεν είναι σε θέση να επιτεθεί εκτός συνόρων προς τη Ρωσία, χωρίς να προκαλέσει εναν ακόμα μεγαλύτερο πόλεμο με τη Μόσχα.


Παρακάτω οι δυο χάρτες εξηγούν την στρατιωτική κατάσταση στην Ουκρανία απο τις 26/01/2015

Εδω στον πρώτο χάρτη φαινεται με ροζ χρώμα η περιοχή που ειναι υπο τον έλεγχο των αυτονομιστών απο τις 26 Ιανουαρίου 2015.
Με μπλέ τετραγωνακια ειναι τα σημεία που βρίσκονται οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Με ροζ αστεράκια οι πρόσφατες μάχες
Με πράσινους κύκλους οι περιοχές που ανακατάλαβαν οι αυτονομιστές
Με μαυρα αστεράκια το σημείο συντριβής της πτήσης MH17

Στον δεύτερο χάρτη μπορει να δείτε την κατάσταση της Ουκρανικής κρίσης τη μέρα που ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πετρο Ποροσένκο και ο Βλάντιμιρ Πούτιν υπέγραψαν την ειρηνευτική συμφωνία στο Μίνσκ.

Διαβάστε – Ρωσία: «Ξυπνάνε» τα σκοτεινά ένστικτα για να στρατολογήσουν στις ΕΔ – ΒΙΝΤΕΟ

Μια μέρα πριν την συνάντηση για την εξευρεση μιας ειρηνευτικής λύσης στην Ουκρανική κρίση οι ρώσοι προκαλούν με στρατιωτικές ασκήσεις. Περίπου 2.000 ρωσικά αναγνωριστικά στρατεύματα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax και περί τα 600 σύμφωνα με το RIA, ξεκίνησαν γυμνάσια στην Κριμαία Διαβάστε: Η Ρωσία προκαλεί με στρατιωτικά γυμνάσια στην Κριμαία

Πηγή – Business Insider
Μετάφραση/Επιμέλεια – OnAlert.gr