Δείτε το πρώτο F-35 της Νορβηγίας – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Στις 22 Σεπτεμβρίου, η Lockheed Martin παρουσίασε το πρώτο νορβηγικό F-35.

Το αεροσκάφος, ΑΜ-1, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην παραγωγή τόσο για το πρόγραμμα των F-35 όσο και για των νορβηγικών ενόπλων δυνάμεων, όπου 52 Lightning II αναμένεται να αντικαταστήσουν τα F16 της Νορβηγικής Πολεμικής Αεροπορίας, φέρνοντας την εθνική άμυνα της χώρας σε μια νέα εποχή. Διαβάστε: Η Νορβηγία εξοπλίζεται με 52 F-35 απέναντι στην ρωσική απειλή

Η Νορβηγός Υπουργός Άμυνας, Ine Eriksen Søreide, ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση, και επεσήμανε τη σημασία του Lightning II για το μέλλον των νορβηγικών ενόπλων δυνάμεων. Επεσήμανε το γεγονός ότι, το εν λόγω αεροσκάφος 5ης γενιάς, το F-35, είναι το μόνο οπλικό σύστημα που ειναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές απειλές.
Επιπλέον, η συνεργασία με το πρόγραμμα F-35 θα παρέχει επίσης τη χώρα με ενα εργο υψηλής τεχνολογίας, εξασφαλίζοντας την μελλοντική ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα της αμυντικής βιομηχανίας στη Νορβηγία.

Το AM-1 θα ακολουθήσει ενα δεύτερο μαχητικό, γνωστό ως ΑΜ-2, το οποίο έχει προγραμματιστεί να παραδοθεί στην Νορβηγική Πολεμική Αεροπορία στο τέλος της φετινής χρονιάς.

Τα δύο F-35 θα βρίσκονται στην Luke Air Force Base, Αριζόνα, όπου θα χρησιμοποιηθούν απο τους Νορβηγούς και τις χώρες εταιρους στο πρόγραμμα για την εκπάιδευση πιλότων.

Στις φωτογραφίες ο  Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Νορβηγίας Ναύαρχος Haakon Bruun-Hanssen

«Οι δυνατότητες αυτου του μαχητικού είναι σημαντικά καλύτερες από τα F-16. Η προηγμένη τεχνολογία stealth αυξάνει την ικανότητα επιβίωσης του και το καθιστά ευκολότερο να πλησιάσει τον εχθρό χωρίς να εντοπιστεί. Επίσης, τα οπλικά συστήματα έχουν σημαντικά μεγαλύτερη εμβέλεια από ό, τι έχουμε τωρα στα F -16,» δήλωσε ο Bruun-Hanssen.

Δειτ το βίντεο του πρώτου F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας της Νορβηγίας

Δειτε την τελετή

Πηγή – Norwegian Armed Forces / The Aviationist
Μετάφραση/Απόδοση – OnAlert