Δένδιας: Η «αποστολή» ανάσχεσης της τουρκικής επιρροής και η «βαριά ατζέντα» στις Βρυξέλλες

Του Κώστα Αλατζά 

Έντονη κινητικότητα με σκοπό να ανακόψει την τουρκική επιρροή στην περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Μεσογείου αναπτύσσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Αθήνα.

Μετά την πρόσκληση και την αποδοχή της από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, διοργανώνει σήμερα, 9 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες, πρόγευμα εργασίας  με προσκεκλημένους τους υπουργούς Εξωτερικών τη ΕΕ ,τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, N. Dimitrov και τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, G. Cakaj.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, στόχος των επαφών του κ. Δένδια είναι να αναδείξει τη σημασία που έχει για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή των Βαλκανίων η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, σε συνάρτηση με την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας η οποία επιδιώκει ηγεμονικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, με ενέργειες που παραβιάζουν τις αρχές του Διεθνούς Δίκαιου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναμένεται να αναφερθεί στο πρόσφατο μνημόνιο συνεργασίας της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης το οποίο, όπως αναμένεται να επισημάνει η ελληνική πλευρά, αντιτίθεται στη διεθνή νομιμότητα και λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στην περιοχή.

Η «αποστολή» του Υπουργού Εξωτερικών

Η πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού λαμβάνεται στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΕΥ) και αναδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Αθήνας να προχωρήσει η διεύρυνση των Δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «πρόκειται για μια ιδιαίτερα καίρια πρωτοβουλία καθώς θα δώσει την ευκαιρία για μια γόνιμη, με άτυπο χαρακτήρα, ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εταίρων για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η συζήτηση σχετικά με τη διεύρυνση, στον απόηχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου αλλά και των γαλλικών προτάσεων αναφορικά με τη μεθοδολογία της διεύρυνσης».

Στο πρόγευμα εργασίας αναμένεται να συμμετέχουν περισσότεροι από 20 υπουργοί (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία κ.α.) ενώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εκπροσωπήσουν η αρμόδια επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βαρέλι και η Γραμματέας Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Χέλγκα Σμιτ.

Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου αναμένεται να βρεθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και ειδικότερα, η υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.

Επιπλέον, θα συζητηθούν ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στο Ιράν και τη Βολιβία καθώς και οι ευρωαφρικανικές σχέσεις, ενώ το ΣΕΥ αναμένεται να υιοθετήσει Συμπεράσματα για την Αρκτική, το Σουδάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ και το ρόλο των πολιτικών της αποστολών στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.