OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Δένδιας: Η Ελλάδα υποστηρίζει την εδραίωση ειρήνης και ευημερίας στο Αφγανιστάν

24/11/2020 - 15:03
Δένδιας
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του αναφορικά με την επανέναρξη των διαπραγματευτικών συνομιλιών ανάμεσα στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν και τους Ταλιμπάν, που έχει ως στόχο την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε το ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην εξέλιξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO, ενώ τόνισε την υποστήριξη της χώρας στην προσπάθεια για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης και ευημερίας στο Αφγανιστάν.

Το σημαντικό βήμα στην εδραίωση της ειρήνης

Η Ελλάδα χαιρετίζει την έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Ντόχα, μεταξύ της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και των Ταλιμπάν, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη Διάσκεψη Δωρητών για το Αφγανιστάν, ενώ υπογράμμισε πως η τρέχουσα ευκαιρία να επιτευχθεί ειρήνη δεν πρέπει να χαθεί.

«Καλούμε όλες τις γειτονικές χώρες να συνεργαστούν με θετικό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα να απέχουν από οποιαδήποτε παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Αφγανιστάν», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τις ιστορικές διαπραγματεύσεις «ένα σημαντικό βήμα για την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή». «Μια χωρίς αποκλεισμούς ειρηνευτική διαδικασία, όπου εκπροσωπούνται όλες οι πολιτικές φατρίες, καθώς και όλα τα μέλη της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών του Αφγανιστάν, έχει ιδιαίτερη σημασία», τόνισε.

Η διάσκεψη των δωρητών

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε τη διάσκεψη δωρητών μια «πολύ καλή ευκαιρία για τη διεθνή κοινότητα να ανανεώσει τη δέσμευσή της να βοηθήσει τους πολίτες του Αφγανιστάν στον αγώνα τους για ειρήνη, ευημερία και αυτονομία», με την Ελλάδα, μάλιστα να συνεισφέρει ένα συμβολικό ποσό για την επίτευξη των στόχων της Διάσκεψης της Γενεύης.

«Υποστηρίζουμε πλήρως την εδραίωση της δημοκρατίας στο Αφγανιστάν. Πιστεύουμε ότι η διαδικασία συμφιλίωσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταθερότητα της χώρας και της ευρύτερης περιοχής», ανέφερε.

«Μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε και να υποστηρίξουμε την ειρηνευτική διαδικασία με στόχο τη διατήρηση και την ανάπτυξη των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών επιτευγμάτων του λαού του Αφγανιστάν.

«Η περιφερειακή συνεργασία σε ένα βελτιωμένο περιβάλλον ασφάλειας θα βοηθήσει αναμφίβολα το Αφγανιστάν να ξεπεράσει τις καταστροφές του πρόσφατου παρελθόντος, να επιτύχει σταθερότητα και να ανακτήσει τη σύνδεση με τους γείτονές του», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Το περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας θα επιτρέψει επίσης την ασφαλή και αξιοπρεπή επιστροφή Αφγανών υπηκόων που διαμένουν στο εξωτερικό ως πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο», υπενθυμίζοντας ότι οι Αφγανοί αιτούντες άσυλο αποτελούν περίπου το 40% των μεταναστών που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια από την Τουρκία.

Ο ρόλος της Ελλάδας στην ειρηνευτική διαδικασία

Σημείωσε ακόμη, πως αναγνωρίζοντας τη σημασία του Αφγανιστάν ως βασικού παράγοντα για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, η Ελλάδα ήταν πάντα υποστηρικτική της ειρηνευτικής διαδικασίας της χώρας, συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Υπενθύμισε μάλιστα, πως η Ελλάδα συμμετέχει στη συμμαχική αποστολή στο Αφγανιστάν από το 2002, καθώς και στην αποστολή στήριξης (RSM) με 11 μέλη, ενώ είναι μέλος του Ομίλου ΝΑΤΟ «Σύμμαχοι σε όλο τον κόσμο – Partners across the Globe»).

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε το Αφγανιστάν για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης και ευημερίας. Το Αφγανιστάν οφείλει με τη σειρά του να εκπληρώσει τις διεθνείς του υποχρεώσεις όσον αφορά το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων, τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη χρηστή διακυβέρνηση», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία InTime News

Tags: NATOΑΓΑΝΙΣΤΑΝΕΛΛΑΔΑΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣΤΑΛΙΜΠΑΝ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Κρίσιμη σύσκεψη στον Λευκό Οίκο για τα επόμενα βήματα στο Ιράν – «Στο τραπέζι» η επανέναρξη των επιθέσεων

11/05/2026 - 22:08
Ιμάμογλου
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ιμάμογλου: «Σκουπίδια το κατηγορητήριο» – Ξεσπά ο πρώην δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στην δίκη του για «πολιτική κατασκοπεία»

11/05/2026 - 20:29
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Ηλίθια η απάντηση του Ιράν – Άλλαξαν ξαφνικά γνώμη για το εμπλουτισμένο ουράνιο»

11/05/2026 - 19:26

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: 1947: Εγκαινιάζεται το στρατόπεδο Μακρονήσου, το οποίο προορίζεται κυρίως για τον εγκλεισμό «ύποπτων στρατιωτικών»

Τραμπ: Κρίσιμη σύσκεψη στον Λευκό Οίκο για τα επόμενα βήματα στο Ιράν – «Στο τραπέζι» η επανέναρξη των επιθέσεων

Παραδόθηκε το υποβρύχιο «Πρωτεύς» S113 ως μουσείο – Δένδιας: «H ναυτική παράδοση δύναμη ευθύνης για το μέλλον» [pics]

Λευκάδα: Η στιγμή της ελεγχόμενης έκρηξης των εκρηκτικών που βρέθηκαν στο θαλάσσιο drone [vid]

Ιμάμογλου: «Σκουπίδια το κατηγορητήριο» – Ξεσπά ο πρώην δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στην δίκη του για «πολιτική κατασκοπεία»

«NATO Tiger Meet 2026»: Παρουσία των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ η DV Day της πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης στον Άραξο [pics, vid]

Τραμπ: «Ηλίθια η απάντηση του Ιράν – Άλλαξαν ξαφνικά γνώμη για το εμπλουτισμένο ουράνιο»

Τουρκία – Συρία: Συνοριακό φυλάκιο μεταξύ των δύο χωρών ανοίγει ξανά μετά από 12 χρόνια

Top News

«Σαν κρυστάλλινη σφαίρα»: Βίντεο της NASA αποκαλύπτει τι συμβαίνει στο νερό που αιωρείται στο διάστημα

Tζένη Κατσίγιαννη: 4.000 άτομα διασκέδασαν με το «Πες μου Πως σε λένε» σε συναυλία της στο Γαλάτσι 

Eurovision: Βίντεο από την πρόβα του Akyla με highlight τη λύρα αλά Έλενα Παπαρίζου

Survivor: Σοβαρό ατύχημα στο ριάλιτι επιβίωσης - Αναστέλλεται η μετάδοση

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert