Δένδιας – Σούκρι: Δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για οριοθέτηση ΑΟΖ Τουρκίας και Αιγύπτου

Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Κάιρο η συνάντηση που είχε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, όπου συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Όπως ήταν φυσικό, το «άνοιγμα» της Τουρκίας στην Αίγυπτο με στόχο το ενδεχόμενο συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, δηλαδή υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, μεταξύ των δύο χωρών, βρέθηκε στο προσκήνιο της συνάντησης των δύο Υπουργών, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση τέτοιου περιεχομένου.

Ειδικότερα, οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών επιβεβαίωσαν άλλη μία φορά τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, καταγράφηκε ταύτιση των απόψεων των δύο χωρών στα περιφερειακά ζητήματα με έμφαση στο θέμα της Λιβύης και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασαφηνίστηκε στις συζητήσεις των δύο υπουργών ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας.

Η διάψευση που είχε προηγηθεί

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα η Arab News ανέφερε ότι «η Αίγυπτος έχει δεσμευτεί ότι η Κύπρος και η Ελλάδα συμμετέχουν σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Το Κάιρο δεν έχει επίσης «καμία πρόθεση» να διαπραγματευτεί με την Τουρκία για το θέμα».

Επιπρόσθετα, οι πηγές επεσήμαναν ότι οι Τουρκικοί ισχυρισμοί ότι βρίσκεται προ των πυλών μια συμφωνία είναι ψευδείς, σημειώνοντας μάλιστα με νόημα πως «Η αιγυπτιακή πλευρά διατηρεί τη θέση της απορρίπτοντας τη ναυτική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας της Λιβύης και της Άγκυρας».

«Ο σεβασμός της Αιγύπτου για τα θαλάσσια σύνορα των μεσογειακών χωρών δεν είναι νέος και οι προσπάθειες της Τουρκίας να ισχυριστεί ότι οι δύο χώρες έχουν διαπραγματευτεί είναι εσφαλμένη», σημείωναν με έμφαση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Intime News