Διάγγελμα Μπάιντεν: «Είμαι πλέον σίγουρος ότι ο Πούτιν έχει πάρει την απόφαση του – Θα εισβάλλει σε λίγες μέρες»

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξέδωσε σήμερα, Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022, διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο, σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και αυξημένες στρατιωτικές ενέργειες στην περιοχή του Ντονμπάς.

Ο Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε το διάγγελμά του με 55 λεπτά καθυστέρηση δηλώνοντας την στήριξη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και τους συμμάχους της και μιλώντας ξανά τόσο για πιθανή προβοκάτσια από την πλευρά της Ρωσίας -κάτι που θα αποτελέσει το «όχημα» και την αφορμή για μια εισβολή στην Ουκρανία- όσο και για μεγάλες δυνάμεις στρατευμάτων της στα σύνορα με τη Ρωσία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση πως τις επόμενες μέρες η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ουκρανία, στοχεύοντας την πρωτεύουσα, το Κίεβο, με «2,5 εκατομμύρια αθώους πολίτες» όπως τόνισε. «Δεν είναι αργά για διπλωματική λύση» είπε ο Τζο Μπάιντεν απευθυνόμενος στην Ρωσία, με δραματικούς τόνους.

«Υπάρχει ακόμα χρόνος για διπλωματική λύση»

Ο Μπάιντεν συνέχισε λέγοντας πως είναι πλέον πεπεισμένος ότι ο Πούτιν έχει πάρει την αποφασή του και θα εισβάλλει στην Ουκρανία. «Έχουμε όλες τις ενδείξεις, έχουμε λόγους να το πιστεύουμε». Η δήλωση αυτή του Προέδρου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των δημοσιογράφων που του ζήτησαν να επιβεβαιώσει ότι είναι σίγουρος για τα λεγόμενά του. «Ναι, είμαι σίγουρος», απάντησε ο Μπάιντεν.

Επίσης τόνισε πως στις 24 Φεβρουαρίου επίκεινται επίσημες διπλωματικές συναντήσεις, εκφράζοντας την ελπίδα μέχρι τότε η Ρωσία να μην έχει επιτεθεί, προειδοποιώντας παράλληλα για πολύ σκληρές κυρώσεις αν αυτό τελικά γίνει.

Καθώς ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ετοιμάζεται να φύγει για Μόναχο, οι ΗΠΑ τον προειδοποιούν να ξανασκεφτεί την κίνηση αυτή, ενώ ο Μπάιντεν είπες πως είναι απόφαση του Προέδρου και παρ’όλο που δεν το θεωρεί σωστό, δεν είναι στο χέρι του.

«Ο Πούτιν δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα»

«Η Ρωσία έχει την επιλογή: Μεταξύ του πολέμου που θα κάνει τον κόσμο να υποφέρει και της διπλωματίας» είπε ο Τζο Μπάιντεν και απευθυνόμενος στην Ρωσία, με δραματικούς τόνους, τόνισε: «Δεν είναι αργά για διπλωματική λύση».

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν πάντως, ο Πούτιν ούτε κατά διάνοια δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Για τις στρατιωτικές ασκήσεις που θα παρακολουθήσει το Σαββατοκύριακο ο Ρώσος πρόεδρος, ο Αμερικανός ομόλογός του είπε ότι μέσω αυτών προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να αλλάξει τη «δυναμική» στην Ευρώπη.

 

Με πληροφορίες από: Newsit / ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters