Διαψεύδει το Στέητ Ντιπάρμεντ συμφωνία με Τουρκία για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Η εκπρόσωπος του State Department, κ. Ψάκι (Jen Psaki), διέψευσε την είδηση που είχε δημοσιεύσει η Wall Street Journal, ότι σύντομα οι ΗΠΑ και η Τουρκία θα καταλήξουν σε συμφωνία και ότι »είναι στα σχέδια των δύο χωρών η δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων»- όπως έχει προτείνει, και επιμένει, η Αγκυρα, για να παραχωρήσει ως αντάλλαγμα  για τη χρήση των βάσεων απ όπου θα εξαπολύσουν επιθέσεις στους μαχητές του »Ισλαμικού κράτους» (ΙSIL)  στη Συρία.
Η εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Psaki δήλωσε ακόμα ότι οι συνομιλίες συνεχίζονταν για πολλές προτάσεις από τους συναδέλφους μέλη του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης, για το  πώς θα εξασφαλίσει τα σύνορα της Συρίας, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές και δεν έχουν ακόμα ληφθεί αποφάσεις, γράφει με εμφανή απογοήτευση, ο τουρκικός τύπος.

Διάψευση και από Πεντάγωνο ΗΠΑ

Και θα ήταν ακόμα πιο απογοητευμένες οι τουρκικές εφημερίδες αν είχαν ακούσει χθες και τον εκπρόσωπο του Πεντάγωνου. 
Αναλυτικά όλοι οι εκπρόσωποι –  του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πεντάγωνου ( και πριν του Λευκού Οίκου) – είπαν ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν κατά νου μια σειρά προτάσεων από την Τουρκία για την ασφάλεια κοντά στα σύνορα με τη Συρία, αλλά δεν ειναι  έτοιμοι να εφαρμόσουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο.
»Αυτή τη στιγμή, δεν πιστεύουμε ότι η »νεκρή ζώνη» είναι ο καλύτερος τρόπος για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης  στη βόρεια Συρία, είπε στους δημοσιογράφους ο Συνταγματάρχης Steve Warren,  εκπρόσωπος του Πενταγώνου .
Η Άγκυρα έχει από καιρό αναζητήσει να γίνει  μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ή ασφαλή περιοχή και αυτό έχει αποτελέσει αντικείμενο συχνών συνομιλιών υψηλού επιπέδου.

»Καλύτερη η πίεση κατά του ISIL»

Η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές στις ΗΠΑ και Τούρκους αξιωματούχους,ανέφερε ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια ασφαλή ζώνη κατά μήκος τμήματος της σύνορα με τη Συρία για την προστασία των προσφύγων και ορισμένες δυνάμεις της αντιπολίτευσης που θα ήταν επίσης » εκτός ορίων» για τα αεροσκάφη της κυβέρνησης Άσαντ.Αυτό θα ήταν, ανέφερε,  ένας συμβιβασμός για την Τουρκία, η οποία έχει ζητήσει μια επίσημη «no fly» ζώνη που καλύπτει μια ευρύτερη λωρίδα της βόρειας Συρίας.Η προστατευόμενη ζώνη κατά μήκος της τουρκο-συριακά σύνορα θα βοηθήσει τους μαχητές της αντιπολίτευσης να διασφαλίσουν το να εκπαιδεύονται στη Συρία και η αντιπολίτευση να διατηρεί  γραμμές τροφοδοσίας, υποστηρίζει  η έκθεση- αν υπάρχει βέβαια σε αυτό τον βαθμό και αυτή τη επεξεργασία.

Ερωτηθείς τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο από μια »νεκρή ζώνη» για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ο συνταγματάρχης Warren δήλωσε: «Το να συνεχίζεται από εμάς να ασκούμε πίεση  (στο »Ισλαμικό Κράτος ») είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την ανακούφιση ότι από την κρίση».
Τα σχέδια της Άγκυρας για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών κλπ  δεν έχουν γίνει δεκτά με ενθουσιασμό από πολλούς συμμάχους του ΝΑΤΟ καθώς εκτιμούν ότι αυτό  θα απαιτούσε είτε συμφωνία με την κυβέρνηση της Συρίας ώστε να πάρει από εκεί  προηγμένα συστήματα αεράμυνας της Δαμασκού  με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις και εμπλοκές στο πολύπτυχο περιβάλλον της περιοχής.