Διάσκεψη για τη Λιβύη: «Ικανοποίηση» της Αθήνας για το κείμενο συμπερασμάτων

Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την ικανοποίηση για τα συμπεράσματα της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη, στα οποία, η ελληνική πλευρά, σε συνεργασία με τους εταίρους και ιδιαίτερα με την Αίγυπτο, συνέβαλε με εποικοδομητικό τρόπο, ενώ ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τονίζουν ότι στα συμπεράσματα, πρώτον γίνεται σαφής αναφορά στη δέσμευση των Λίβυων για τη διενέργεια ελεύθερων, συμπεριληπτικών και αξιόπιστων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου.

Δεύτερον, στο θέμα της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων, μισθοφόρων και στρατευμάτων, για πρώτη φορά γίνεται αναφορά σε χρονικό ορίζοντα απομάκρυνσης. Σημειώνουν ότι υπάρχει σαφής αναφορά για την «άμεση ανάπτυξη χρονοδιαγραμμάτων», φράση στην οποία επέμεινε η ελληνική πλευρά μαζί με άλλους συμμετέχοντες.  Και τρίτον, υπάρχει σαφής αναφορά στην επιχείρηση IRINI και στο έργο που έχει επιτελέσει στην επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Το σχέδιο απόσυρσης μισθοφόρων

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο απόσυρσης των μισθοφόρων, ο οποίο διαμόρφωσε η Μεικτή Στρατιωτική Επιτροπή (JMC 5+5) της Λιβύης, διαρθρώνεται σε τέσσερα επίπεδα:

Το πρώτο είναι η απόσυρση ξένων δυνάμεων σε συμφωνημένα σημεία σε δύο πόλεις, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τις θέσεις τους. Το δεύτερο βήμα περιλαμβάνει την ανάπτυξη παρατηρητών του ΟΗΕ, οι οποίοι θα έχουν ως αποστολή την εφαρμογή της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων με σταδιακό και ισορροπημένο τρόπο.

Το τρίτο βήμα είναι να παρακολουθούν οι διεθνείς παρατηρητές τον πραγματικό αριθμό των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και μισθοφόρων και να τους τεκμηριώνουν με ακρίβεια και το τέταρτο και τελευταίο στάδιο είναι η απέλαση των μισθοφόρων από τη Λιβύη, σε διαδοχικές παρτίδες σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο εκτιμάται ότι θα λήξει μέχρι το 2023.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Libya Review