Δεν θα διεξαχθεί έρευνα για το Mavi Marmara

Οι εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε έρευνα σε σχέση με την υπόθεση του 2010 του τουρκικού πλοίου Μαβί Μάρμαρα (Mavi Marmara) που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Γάζα και δέχθηκε επίθεση από ισραηλινούς κομάντος με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 9 Τουρκοι.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αφού εξέτασε την προσφυγή των συγγενών των θυμάτων κατέληξε στο συμπέρασμα πως παρότι οι κατηγορίες πως οι Ισραηλινοί στρατιώτες διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην επιδρομή εναντίον των πλοίων που συμμετείχαν στον »Στολίσκο της Ελευθερίας» και μετέφεραν βοήθεια για τους Παλαιστινίους, μπορούν να στηριχθούν σε εύλογες αιτιολογίες, τα εν λόγω εγκλήματα δεν είναι τέτοιας έκτασης ώστε να θεωρηθεί ότι εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ.

«Αφού έλαβα προσεκτικά υπόψη μου όλους τους παράγοντες, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι τα ενδεχόμενα θέματα που θα μπορούσαν να προκύψουν από μια έρευνα σχετικά με το συμβάν αυτό δεν θα ήταν “αρκετά σοβαρά”, ώστε το ΔΠΔ να τους δώσει συνέχεια», ανέφερε η εισαγγελέας Φατού Μπενσουντά σε ανακοίνωσή της.

Οι συγγενείς των Τούρκων που έχασαν τη ζωή τους στην επιδρομή, είχαν απαιτήσει να δικαστούν οι υπεύθυνοι με πρώτο τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ επειδή έχει διαπραχθεί όπως υποστήριξαν, έγκλημα πολέμου. Η κυβέρνηση των νήσων Κομόρες είχε προσφύγει στο ΔΠΔ ζητώντας να διεξαχθεί έρευνα για το περιστατικό, καθώς το Mavi Marmara, το μεγαλύτερο πλοίο του διεθνούς στολίσκου, ήταν νηολογημένο στη χώρα αυτή.

Μετά την ανάλυση των γεγονότων η εισαγγελέας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «θα μπορούσε να πιστέψει κανείς λογικά ότι σε ένα από τα εν λόγω πλοία, το Mavi Marmara, ενδέχεται να διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ». Όμως αυτά τα εγκλήματα «δεν είναι αρκετά σοβαρά», πρόσθεσε η ίδια. Σύμφωνα με την ιδρυτική συνθήκη του ΔΠΔ, το Δικαστήριο «πρέπει πάνω απ’ όλα να επικεντρώνεται σε εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται σε μεγάλη κλίμακα ή βάσει σχεδίου ή πολιτικής». «Κατέληξα ότι δεν πληρούνται τα νομικά κριτήρια που τίθενται από το Καταστατικό της Ρώμης για να ξεκινήσει έρευνα», διευκρίνισε η Μπενσουντά.

Να θυμίσουμε ότι στις 31 Μαΐου 2010 οι Ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν, μετά από προειδοποιήσεις, σε νηοπομπή του διεθνούς κινήματος Free Gaza. Σκοπός της νηοπομπής ήταν να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας. Η νηοπομπή αρνήθηκε την πρόταση της Ισραηλινής κυβέρνησης να πλεύσει στο λιμάνι του Ασντόντ. Σύμφωνα με την πρόταση, η Ισραηλινή κυβέρνηση αρχικά θα έλεγχε την ανθρωπιστική βοήθεια και κατόπιν θα επέτρεπε να διανεμηθεί η βοήθεια στη Γάζα

Από την συμπλοκή που ακολούθησε στο πλοίο Μαβί Μάρμαρα σκοτώθηκαν 9 ακτιβιστές σύμφωνα με τους Ισραηλινούς και τραυματίσθηκαν 60 καθώς και έξι Ισραηλινοί στρατιωτικοί.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ( International Criminal Court- ICC ) είναι μόνιμο δικαστικό όργανο αρμόδιο για την ποινική δίωξη προσώπων για το έγκλημα της γενοκτονίας, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας,εγκλήματα πολέμου και το έγκλημα της επίθεσης, αν και επί του παρόντος δεν μπορεί να επεκτείνει τη δικαιοδοσία του στο έγκλημα αυτό.

Το δικαστήριο ιδρύθηκε την 1 Ιουλίου 2002 και μπορεί να διώξει ποινικά εγκλήματα τα οποία τελέστηκαν από αυτή την ημερομηνία και έπειτα. Η έδρα του δικαστηρίου βρίσκεται στη Χάγη της Ολλανδίας, όμως οι συνεδριάσεις του μπορούν να λάβουν χώρα οπουδήποτε.