Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: Διατάσσει το Ισραήλ να λάβει όλα τα μέτρα για να προλάβει πράξεις γενοκτονίας στην Γάζα

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διαπιστώνει ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την επιδείνωση της κατάστασης στην Γάζα και διατάσσει το Ισραήλ να λάβει όλα τα μέτρα που διαθέτει για να προλάβει πράξεις γενοκτονίας στην Γάζα.

Το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει ότι οι δυνάμεις του δεν διαπράττουν γενοκτονία και να λάβει μέτρα για την βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Γάζα. Διέταξε το Ισραήλ να επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα.

Το Ισραήλ πρέπει να αναφερθεί στο Δικαστήριο εντός ενός μηνός για τα μέτρα που λαμβάνει για να συμμορφωθεί με την εντολή.

Υπενθυμίζεται πως στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε εναντίον του Ισραήλ η Νότια Αφρική.

Σημειώνεται πως οι αποφάσεις του Δικαστηρίου, το οποίο εκδικάζει διαφορές μεταξύ κρατών, είναι νομικά δεσμευτικού χαρακτήρα και τελεσίδικες. Ωστόσο, το Δικαστήριο της Χάγης δεν διαθέτει κανένα μέσο για να επιβάλει την εφαρμογή τους. Για παράδειγμα, η απόφαση με την οποία διέτασσε την Ρωσία να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία δεν έγινε εκτελεστή.

Ήδη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν αισθάνεται υποχρεωμένος να εφαρμόσει μία απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. «Δεν θα μας σταματήσει κανείς. Ούτε η Χάγη, ούτε ο Άξονας του Κακού, ούτε οποιοσδήποτε άλλος», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.

Η Χαμάς «δεσμεύθηκε» με χθεσινή ανακοίνωση να σεβαστεί μία κατάπαυση του πυρός αν ζητηθεί από το Δικαστήριο, υπό τον όρο ότι το Ισραήλ θα κάνει το ίδιο.

«Οι Παλαιστίνιοι είναι προστατευόμενη ομάδα βάσει της Σύμβασης περί γενοκτονίας» 

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι τουλάχιστον ορισμένα από τα δικαιώματα τα οποία επικαλείται η Νότια Αφρική είναι ευλογοφανή.

Έκρινε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι εμφανίζονται να αποτελούν προστατευόμενη ομάδα βάσει της Σύμβασης περί γενοκτονίας. Το Δικαστήριο αναγνωρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων της Γάζας να προστατευθούν από πράξεις γενοκτονίας.

Κατά την έναρξη της ανάγνωσης της ετυμηγορίας στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έκρινε πως έχει την δικαιοδοσία να αποφασίσει την λήψη επειγόντων μέτρων στην υπόθεση της προσφυγής κατά του Ισραήλ για την διάπραξη γενοκτονίας στην Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν απορρίπτει την προσφυγή, όπως ζήτησε η ισραηλινή πλευρά.

Με πληροφορίες από: AFP, Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters