Δωδεκάωρη εκεχειρία στη Γάζα

Σε εκεχειρία 12 ωρών στη Λωρίδα της Γάζας συμφώνησαν τελικά το Ισραήλ και η Χαμάς αν και δεν έγινε δεκτή η πρόταση του Τζον Κέρι για μια πιο μόνιμη εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε αξιωματούχος της Χαμάς η παλαιστινιακή οργάνωση δέχθηκε να σεβαστεί την εκεχειρία από τις 8 το πρωί (ώρα Ελλάδος), μετά από 18 μέρες συγκρούσεων που έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 900 ανθρώπων, στη μεγάλη πλειονότητά τους Παλαιστινίων.

Λίγο αργότερα ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε επίσης ότι θα τηρήσει την 12ωρη εκεχειρία, προειδοποιώντας όμως ότι θα απαντήσει σε τυχόν επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατιωτών ή πολιτών.

Διπλωματικός πυρετός στο Παρίσι

Οι προσπάθειες για επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα στο Παρίσι, όπου στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί μια διεθνής συνάντηση για την κατάσταση στη Γάζα στην οποία θα συμμετάσχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία και το Κατάρ.

Πάντως από την ισραηλινή πλευρά αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τους όρους της εκεχειρίας που πρότεινε χθες ο Τζον Κέρι ιδιαίτερα ευνοϊκούς προς τη Χαμάς.

Ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι εκτίμησε ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές «δεν επέδειξαν επαρκή επιθυμία να διαπραγματευτούν» και να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Νεκροί άλλοι 8 Παλαιστίνοι

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας σκότωσαν 8 Παλαιστίνιους μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά.

Πλέον ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στις 8 Ιουλίου ανέρχεται σε 879 ενώ οι τραυματίες είναι 5.750. Από την πλευρά του Ισραήλ 35 στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των μαχών, ενώ τρεις πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις ρουκέτες που έχει εκτοξεύσει η Χαμάς εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Οι συγκρούσεις στη Γάζα έχουν επιπτώσεις και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Στη διάρκεια της χθεσινής «ημέρας οργής», την οποία είχαν κηρύξει οι κυριότερες παλαιστινιακές οργανώσεις για να διαμαρτυρηθούν για την ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση στη Γάζα, τουλάχιστον 8 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν.

Η Unicef έκανε λόγο χθες Παρασκευή για «τουλάχιστον 192» παιδιά που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την επέμβαση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

Εξάλλου σύμφωνα με την UNRWA, 160.000 πρόσφυγες έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις της, δηλαδή το 10% το πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα.

Διαβάστε ακόμη:

Ισραηλινός βουλευτής διαμαρτύρεται για δηλώσεις Ελλήνων βουλευτών για Γάζα

Κι όμως το τούνελ της Χαμάς ξεκινά μέσα από το μπάνιο! ΒΙΝΤΕΟ


«Μοναχικοί στρατιώτες»: Αμερικανοί μαχητές στο πλευρό του Ισραήλ