OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

DW: Αντιμέτωπος με κρίσεις διαρκείας ο Μακρόν – Θα επιβιώσει πολιτικά;

01/11/2020 - 12:19
Μακρόν
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος μόλις λίγες ώρες μετά την αιματηρή επίθεση στη Νίκαια. Συνοδευόμενος από τον συντηρητικό δήμαρχο Εστροσί και φορώντας μαύρη μάσκα, συνομίλησε επί αρκετή ώρα μπροστά στην Notre-Dame με διασώστες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Λίγο αργότερα δήλωνε μπροστά στις κάμερες: «Η χώρα μας δέχθηκε ένα ισλαμιστικό τρομοκρατικό χτύπημα». Η Γαλλία δέχεται επίθεση, είπε.

Τριάμισι χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο 42χρονος πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση της θητείας του. Τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα κρίσεων, οι οποίες αναμφίβολα μπορούν να θεωρηθούν πρωτοφανείς. Εν μέσω μια διεθνούς διαμάχης για τα σκίτσα του Μωάμεθ και την ελευθερία του Τύπου που έχει προκαλέσει το μένος τμήματος του ισλαμικού κόσμου, η Γαλλία είναι την ίδια ώρα αντιμέτωπη με ένα μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και με την απροσδόκητα γρήγορα εξάπλωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Η δε προκληθείσα από τον κορονοϊό οικονομική κρίση ενδέχεται να αποβεί μοιραία για την δεύτερη ισχυρότερη, αλλά υπερχρεωμένη οικονομία της Ευρωζώνης.

Εντείνεται η μάχη κατά της τρομοκρατίας

Μόλις πριν από μια εβδομάδα ο Μακρόν δήλωνε στην επιμνημόσυνη τελετή του δασκάλου Σαμουέλ Πατί ο οποίος δολοφονήθηκε με φρικτό τρόπο σε προάστιο του Παρισιού: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την ελευθερία και τη λογική […]». Ενώπιον μαθητών και συγγενών του θύματος αλλά και εκπροσώπων της πολιτικής, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν κατηγόρησε τους ισλαμιστές ότι επιτίθενται στη χώρα του. Αμέσως μετά την επίθεση η γαλλική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Καστέξ είχε εντείνει τη μάχη κατά του ακραίου ισλαμισμού, προχωρώντας μεταξύ άλλων στην απαγόρευση δυο ισλαμιστικών οργανώσεων. Το προσεχές διάστημα αναμένονται και άλλα τέτοια βήματα και δράσεις.

Διαβάστε ακόμη: Πολεμικό μήνυμα Μακρόν: Η Γαλλία δέχεται επίθεση!

Η Γαλλία βρίσκεται εδώ και χρόνια στο στόχαστρο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Η χώρα μετρά πάνω από 250 θύματα. Η βάρβαρη επίθεση στην εκκλησία στην καρδιά της Νίκαιας ήταν η τρίτη κατά σειρά σε διάστημα μόλις λίγων εβδομάδων. Στα τέλη Σεπτεμβρίου νεαρός είχε τραυματίσει με μαχαίρι δυο ανθρώπους μπροστά από τα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.

«Παράγινε», σχολίασε ο δήμαρχος της Νίκαιας Εστροσί. Η πόλη του είχε βαφτεί στο αίμα ήδη πριν από τέσσερα και πλέον χρόνια, όταν ανήμερα της εθνικής επετείου της 14ης Ιουλίου του 2016 ένας 31χρονος σκόρπισε το θάνατο στην Promenade des Anglais προκαλώντας τον θάνατο συνολικά 86 ανθρώπων.

Κορονοϊός και σκίτσα του Μωάμεθ

Το νέο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων βρίσκει τη Γαλλία αποδυναμωμένη, αλλά και διχασμένη. Η χώρα των 67 εκατομμυρίων πολιτών έχει πληγεί βαριά από την πανδημία του κορονοϊού.

Μόλις την προτεραία της πρόσφατης τρομοκρατικής επίθεσης ο πρόεδρος Μακρόν απηύθυνε νέο διάγγελμα προς τους πολίτες, παρουσιάζοντάς τους τα νέα περιοριστικά μέτρα και την επαναφορά της απαγόρευσης κυκλοφορίας. «Confinement» είναι η σχετική λέξη που μπορεί να μεταφραστεί και με «απαγορευτικό» ή lockdown. Τα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για ένα «δυσμενές σενάριο» και μια σειρά γεγονότων που ενδέχεται να εξελιχθούν για πολλούς ανθρώπους σε μια τραυματική εμπειρία. «Είμαστε η Γαλλία», τόνιζε ο Μακρόν προς τους συμπολίτες του, καλώντας τους να επιδείξουν θάρρος και αποφασιστικότητα προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει τις άνευ προηγουμένου πολλαπλές κρίσεις και προκλήσεις. Από τη Νίκαια απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα ενότητας.

click4more: Ο Ερντογάν «απασφάλισε» τρομοκράτες: Μπαράζ επιθέσεων με στόχο τη Γαλλία

Τελευταία η Γαλλία αποτελεί στόχο και σε διεθνές επίπεδο, όπως επισήμανε και ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Νταρμανέν. Αφορμή αποτέλεσε η επανέκδοση σκίτσων του Μωάμεθ στο Charlie Hebdo που προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του μουσουλμανικού κόσμου. Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε ακόμη και σε μποϋκοτάζ γαλλικών προϊόντων.

Σε πολλαπλές δημόσιες παρεμβάσεις του ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν υπεραμύνθηκε της ελευθερίας της έκφρασης υποστηρίζοντας ότι αυτή επιτρέπει και τη βλασφημία. «Δεν θα εγκαταλείψουμε τα σκίτσα και τις καρικατούρες ακόμη κι αν άλλοι κάνουν πίσω», διαβεβαίωσε στην επιμνημόσυνη τελετή του Σαμουέλ Πατί ο οποίος στο μάθημά του είχε δείξει σκίτσα του Μωάμεθ ως παράδειγμα για την ελευθερία της έκφρασης.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε στο μεταξύ αναθεωρημένες ταξιδιωτικές οδηγίες για μια σειρά μουσουλμανικών χωρών, μεταξύ αυτών η Τουρκία, η Ινδονησία, το Ιράν και το Μπαγκλαντές. Στις χώρες αυτές οι Γάλλοι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν διαδηλώσεις και δημόσιες συναθροίσεις. Σε γαλλικό προξενείο της Σαουδικής Αραβίας υπάλληλος δέχθηκε την Τετάρτη επίθεση με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.

Ενάμιση χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2022 τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων φαίνεται να δίνουν το έναυσμα για επικείμενη απαρχή του προεκλογικού αγώνα. Με σύνθημα «Χρειαζόμαστε μια πολεμική νομοθεσία» στη μάχη κατά του ακραίου Ισλάμ, η βασική αντίπαλός του και πρόεδρος του ακροδεξιού Rassemblement National Μαρίν Λεπέν δηλώνει παρούσα στη μάχη, ελπίζοντας να εκδικηθεί τον Μακρόν για την ήττα που της επιφύλασσε το 2017.

Πηγή: DW / Κρ. Μπέμερ/ Γ. Νάουε / Π. Ογκράντεϊ (dpa)

Tags: ΓΑΛΛΙΑΙΣΛΑΜΚΟΡΟΝΟΙΟΣΜΑΚΡΟΝΜΩΑΜΕΘΣΚΙΤΣΑ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Τέλος» ο ναύαρχος Χόλζι από την διοίκηση της SOUTHCOM – Διαφωνούσε με τις επιθέσεις κατά «ναρκωτρομοκρατών»

20/12/2025 - 10:48
ISIS
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Φονικά πλήγματα των ΗΠΑ σε δεκάδες στόχους του ISIS – «Πολύ βαριά αντίποινα» [vid, pics]

20/12/2025 - 10:22
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Επτά νεκροί από πλήγμα ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου στην Οδησσό [vid]

20/12/2025 - 09:58

Διαβάστε Επίσης

Τραμπ: «Τέλος» ο ναύαρχος Χόλζι από την διοίκηση της SOUTHCOM – Διαφωνούσε με τις επιθέσεις κατά «ναρκωτρομοκρατών»

Συρία: Φονικά πλήγματα των ΗΠΑ σε δεκάδες στόχους του ISIS – «Πολύ βαριά αντίποινα» [vid, pics]

Ουκρανία: Επτά νεκροί από πλήγμα ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου στην Οδησσό [vid]

Εμφύλιος στο Σουδάν: Ο Μάρκο Ρούμπιο ζητάει να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός

Οι πληρωμές και φοροελαφρύνσεις σε συνταξιούχους, ενοικιαστές, ιδιοκτήτες και μισθωτούς το 2026 – Αύξηση μισθών και μείωση ΕΝΦΙΑ

Ιράν: Εκτέλεσε άνδρα που κατηγορήθηκε για συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ

Λωρίδα της Γάζας: Πέντε νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό σε καταυλισμό εκτοπισμένων

Ναβρότσκι σε Ζελένσκι: «Στην Πολωνία θεωρούμε ότι η Ουκρανία είναι αχάριστη, δεν εκτιμάτε τη βοήθειά μας»

Top News

Ο Στέφανος Παπαδόπουλος έβαλε τα κλάματα on air: «Ο Γιώργος Μαζωνάκης να έρθει να με κοιτάξει στα μάτια»

Γιώργος Μαζωνάκης: «Τον βοήθησα ανθρώπινα και εισέπραξα αχαριστία» λέει πρώην συνεργάτης του τραγουδιστή

Για ποιους οδηγούς είναι υποχρεωτικό το «Σ» στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου - Πότε επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ

Καιρός: Έρχονται καταιγίδες, βροχές και χιόνια στα ορεινά - Με κρύο θα περάσουμε τα Χριστούγεννα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert