DW: Τα κίνητρα της ΕΕ στην Τουρκία για σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο

Μετά τη κοινή δήλωση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία που την καλεί να αποφύγει τις προκλητικές μονομερείς ενέργειες, ειδικά στην ανατολική Μεσόγειο, ο γερμανικός Τύπος εξετάζει τα κίνητρα των Βρυξελλών με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα.

Παρά την αντίδραση της Τουρκίας στο «μήνυμα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γερμανικές εφημερίδες εκτιμούν ότι οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να βρουν ένα κοινό σημείο για να αποτελέσει βάση επίλυσης διαφορών, με φόντο την ανατολική Μεσόγειο και την διατήρηση μιας σχετικής ομαλότητας.

Το τελευταίο διάστημα επικρατεί ηρεμία στην διένεξη μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου με αφορμή τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. Το ζήτημα ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει. Για να διατηρηθεί αυτή η ηρεμία και στο μέλλον οι Βρυξέλλες θέλουν να δώσουν κίνητρα στην Άγκυρα», γράφει η tagesschau.de.

Η γερμανική ιστοσελίδα σε δημοσίευμα με τίτλο «Η ΕΕ δίνει κίνητρα στη Τουρκία», επικαλούμενη πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων. Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα της ARD σημειώνει: «Ένα από τα κίνητρα είναι η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης. Στη βιντεοδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών της ΕΕ γίνεται συζήτηση επί τη βάσει προσωρινού σχεδίου κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο προβλέπει τη προετοιμασία διαπραγματεύσεων με την Τουρκία».

Η τελωνειακή ένωση με την Τουρκία

Από τη πλευρά της η Die Welt παρατηρεί σε άρθρο με τίτλο: «Η ΕΕ δρομολογεί την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με τη Τουρκία». Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Με την απόφασή τους οι Βρυξέλλες θέλουν να δώσουν κίνητρα στην Άγκυρα να αναζητήσει εποικοδομητικά λύσεις στη διένεξη με Ελλάδα και Κύπρο για τα αποθέματα φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου και κοντά σε ελληνικά νησιά.

Τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία θα είχαν πολλά οικονομικά οφέλη από μια εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης. Για παράδειγμα θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων, αλλά και παροχής υπηρεσιών. Οι διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης έχουν παγώσει από τα τέλη του 2016 επειδή οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έδωσαν μέχρι σήμερα σχετική εντολή στο αρμόδιο συμβούλιο υπουργών.

Με πληροφορίες από: Deutsche Welle / Φωτογραφία αρχείου