Δύο νέα αεροπλανοφόρα κατηγορίας Ford για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ

 Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε χθες την παραγγελία δύο πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων κατηγορίας Ford την Πέμπτη.

Οι ΗΠΑ είχαν να παραγγείλουν δύο νέα αεροπλανοφόρα από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και συγκεκριμένα από τη δεκαετία του ’80.

Η απόφαση να αγοραστούν ταυτόχρονα δύο αεροπλανοφόρα κατηγορίας Ford, έρχεται καθώς το Πολεμικό Ναυτικό εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων με το πρώτο αεροπλανοφόρο της κατηγορίας το USS Gerald Ford.

Μόλις λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η συμφωνία, ο διευθυντής επιχειρησιακών δοκιμών και αξιολογήσεων του Πενταγώνου δημοσίευσε μια έκθεση που ανέφερε ότι τα προβλήματα με πολλά συστήματα θα μπορούσαν να περιορίσουν την ικανότητα απογείωσης αεροσκαφών από το USS Gerald Ford.

«Η κακή ή άγνωστη αξιοπιστία των συστημάτων που είναι κρίσιμα για τις πτητικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων των νέων καταπελτών, των συστημάτων συγκράτησης, των ανελκυστήρων όπλων και των ραντάρ, θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα απογείωσης αεροσκαφών από το CVN -78», ανέφερε η έκθεση.

«Είμαστε σίγουροι για τη συνολική σχεδίαση του πλοίου και των υποσυστημάτων, αλλά πρέπει να γίνει ακόμα αρκετή δουλειά για να μην έχουμε προβλήματα αξιοπιστίας», δηλώνουν στελέχη του Αμερικανικού ΠΝ των ΗΠΑ.

Τα δύο αεροπλανοφόρα που παραγγέλθηκαν την Πέμπτη αναμένεται να κοστίσουν περίπου 24 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα ίδια τα πλοία – που πρόκειται να κατασκευαστούν από την Newport News Shipbuilding της Huntington Ingalls Industries – αναμένεται να κοστίσουν 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα υπόλοιπα 9 δισεκατομμύρια δολάρια είναι για τον λεγόμενο κυβερνητικό εξοπλισμό – συστήματα όπως ραντάρ – τα οποία το Ναυτικό αγοράζει ξεχωριστά.

Οι αξιωματικοί του Ναυτικού δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν πολύ λιγότερα προβλήματα κατασκευής του δεύτερου αεροπλανοφόρου της κατηγορίας Ford, και αναμένουν καλύτερα αποτελέσματα για τα δύο πλοία που αγοράστηκαν την Πέμπτη.Τα δύο νέα πλοία αναμένεται να εισέλθουν στο στόλο το 2028 και το 2032.

Η αγορά των δύο νέων αεροπλανοφόρων γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Πολεμικού Ναυτικού να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της στρατηγικής για την εθνική άμυνα, η οποία επικεντρώνεται στον ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και αποσκοπεί στην ενίσχυση του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει, την κινεζική, αλλά και την ρωσική απειλή.Ρωσία και την Κίνα.

Πηγή Defence One