Δυτικά Βαλκάνια: «Θαρραλέα, αλλά όχι παράτολμη» η ενταξιακή προοπτική τους

* Σχόλιο του Daniel Brssler, δημοσιογράφου της Suddeutsche Zeitung

Στη στρατηγική για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τολμά να κάνει μια αισιόδοξη πρόβλεψη. Χαρακτηρίζει το έτος 2025 ως μια «εξαιρετικά φιλόδοξη» αλλά και εφικτή ημερομηνία για την ένταξη τουλάχιστον της Σερβίας και του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για την ένταξη των δύο αυτών χωρών υπάρχουν πολλά εμπόδια και η Επιτροπή τα απαριθμεί αμέσως από μόνη της με πλήρη ειλικρίνεια. Και τα έξι κράτη στην περιοχή αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εγκληματικότητα, τη διαφθορά, την ανταγωνιστικότητα και συχνά ακόμη και με τους γείτονές τους. Παρόλο που στην πλειοψηφία τους έχουν σημειώσει πρόοδο, απέχουν όμως πολύ ακόμα από την εκπλήρωση των προϋποθέσεων ένταξης στην ΕΕ. Γι’ αυτό η πρόβλεψη της Επιτροπής είναι μεν θαρραλέα, αλλά όχι και παράτολμη.

Θα ήταν παράτολμη αν η ημερομηνία για τις πρώτες εντάξεις δεν ήταν μόνο φιλόδοξη, αλλά και παράλογη. Η μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο όμως δεν δικαιολογεί μια τόσο σκληρή ετυμηγορία. Ωστόσο, η ημερομηνία 2025 δεν πρέπει να αποτελεί υπόσχεση, αλλά μόνο ένα κίνητρο. Η ημερομηνία λειτουργεί τόσο ως δόλωμα όσο και ως μέσο άσκησης πίεσης. Εάν οι πολιτικοί των χωρών αυτών χάσουν την ευκαιρία που τους παρουσιάστηκε, θα πρέπει να απολογηθούν ενώπιον των ψηφοφόρων τους.

Και οι πολίτες της ΕΕ, βέβαια, πρέπει να κερδηθούν. Δεδομένων των ανάμεικτων εμπειριών των τελευταίων ετών, θα δυσκολευτούν να θεωρήσουν επιτυχία τον επόμενο γύρο της διεύρυνσης. Είναι αλήθεια ότι με τη διεύρυνση θα έρθουν στο προσκήνιο τα μεγαλύτερα προβλήματα των Βαλκανίων. Χωρίς τη διεύρυνση, όμως, ίσως προκύψουν ακόμη μεγαλύτερα.