Δυτική Όχθη: Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού σε προσφυγικό καταυλισμό

Δύο Παλαιστίνοι σκοτώθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαλαζόν, κοντά στη Ραμάλα, από πυρά του ισραηλινού στρατού, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Κάτοικοι της περιοχής είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι οι ισραηλινές δυνάμεις μπήκαν στον καταυλισμό και έκαναν πολλές συλλήψεις. Οι στρατιώτες συγκρούστηκαν με ενόπλους και με κάποιους νέους που εκτόξευαν πέτρες εναντίον τους.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι στην επιχείρηση αυτή συνέλαβε 15 καταζητούμενους υπόπτους, οι 10 εκ των οποίων ήταν στελέχη της Χαμάς, της ισλαμιστικής οργάνωσης που επιτέθηκε στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, σκοτώνοντας σχεδόν 1.400 ανθρώπους.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «ύποπτοι εκτόξευαν εκρηκτικούς μηχανισμούς και πέτρες από τις στέγες εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, που απάντησαν με αληθινά πυρά», ανέφερε ο στρατός στην ανακοίνωσή του.

Τουλάχιστον 95 Παλαιστίνοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη αφού ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, πριν από δύο εβδομάδες.

«Δεν πρέπει να δίνεται στο Ισραήλ άδεια να σκοτώνει»

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός καταδίκασε σήμερα τις απόψεις που δίνουν «στο Ισραήλ άδεια να σκοτώνει», αφού η Ουάσινγκτον και ευρωπαϊκές χώρες, επικαλούμενες το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα», επιφυλάχθηκαν να καλέσουν σε ένα τέλος των πληγμάτων του στη Γάζα.

«Αυτό που ακούμε από το στόμα των ηγετών της κατοχής [σ.σ. Ισραήλ] σχετικά με τις ετοιμασίες για μια χερσαία εισβολή σημαίνει περισσότερα εγκλήματα, θηριωδίες και αναγκαστικές εκτοπίσεις», δήλωσε ο Μοχάμεντ Στάγεχ κατά την έναρξη συνεδρίασης της παλαιστινιακής κυβέρνησης στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Καταδικάζουμε τις απόψεις που αποτελούν άδεια να σκοτώνει και προσφέρουν (στο Ισραήλ) πολιτική κάλυψη προκειμένου να διαπράττει σφαγές και να σκορπίζει την καταστροφή στη Γάζα», πρόσθεσε ο Στάγεχ, η κυβέρνηση του οποίου δεν ασκεί καμία εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας που τελεί υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών της Χαμάς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες των κυριότερων δυτικών δυνάμεων με τους οποίους επικοινώνησε επανέλαβαν χθες, Κυριακή, την υποστήριξή τους στο Ισραήλ, καλώντας ταυτόχρονα για σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters / Φωτογραφίες αρχείου Reuters