EastMed: Στις 2 Ιανουαρίου πέφτουν οι υπογραφές ανάμεσα σε Ελλάδα -Ισραήλ -Κύπρο

Στις 2 Ιανουαρίου του 2020 θα υπογραφεί στην Αθήνα η Διακρατική Συμφωνία από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για τον ενεργειακό αγωγό EastMed.

Η Συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία.

Να υπενθυμίσουμε εδώ πως χθες, Σάββατο 21.12.2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον οποίο και συζήτησαν την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων.

Τι θα προβλέπει η συμφωνία για τον αγωγό EastMed

Το κυπριακό κανάλι SigmaLive, μετέδιδε χθες για τις υπογραφές στη διακρατική συμφωνία που θα μπουν αρχές του χρόνου τα εξής: “Πρόκειται για ένα μεγαλεπίβολο έργο τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, το οποίο θα αποτελέσει την συλλογική απάντηση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας στην τουρκική βουλιμία και τις παράνομες συμφωνίες της με τη Λιβύη”. Κι αυτό, γιατί “με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, που θα έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου στέλνουν το μνημόνιο Ερντογάν στον κάλαθο των αχρήστων”.

Στη συμφωνία καθορίζονται ζώνες δικαιοδοσίες, δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών, ενώ εξασφαλίζεται η πορεία του αγωγού που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη.

Με πληροφορίες από: Newsit