EDA: «Η ΕΕ δεν μπορεί να βασίζεται για πάντα στις ΗΠΑ για την άμυνά της – Πρέπει να εξοπλιστεί»

Τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να αγοράσουν από κοινού όπλα για να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους αφού προμήθευσαν την Ουκρανία, δήλωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (European Defence Agency – EDA), προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ μπορεί να μην είναι πάντα σε θέση να προστατεύσουν την Ευρώπη από απειλές.

«Ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας καταδεικνύει τις ελλείψεις δυνατοτήτων μας», δήλωσε ο Jiri Sedivy, διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, ενός οργάνου της ΕΕ που βοηθά τις κυβερνήσεις του μπλοκ να αναπτύξουν τις στρατιωτικές τους ικανότητες.

Η υπηρεσία βρισκόταν σε συνομιλίες με ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων για την ενίσχυση της παραγωγής, είπε, καθώς και με τρίτες χώρες για την αγορά εξοπλισμού και πυρομαχικών.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι θα μπορέσουμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση, να γίνουμε αξιόπιστος πάροχος ασφάλειας για την προστασία των πολιτών», είπε στο Reuters, προτρέποντας τις χώρες να λάβουν υπόψη τις εκκλήσεις των ΗΠΑ να επενδύσουν στην άμυνα.

«Οι ΗΠΑ θα εμπλακούν αναπόφευκτα στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού και δεν θα είναι σε θέση να παρέχουν μερικούς από τους βασικούς παράγοντες, όπως στρατηγική αερομεταφορά, αεροσκάφη αναγνώρισης, πυραύλους ακριβείας και αεροπορική άμυνα». Επεσήμανε επίσης την απειλή της τρομοκρατίας προερχόμενη από τη Μέση Ανατολή ή τη Βόρεια Αφρική.

Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες ξεπέρασαν τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ για πρώτη φορά το 2021, σημειώνοντας αύξηση 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, το ισχυρότερο από τότε που η περιοχή άρχισε να ενισχύει τις στρατιωτικές δαπάνες το 2015 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ, η ΕΕ θα δυσκολευόταν να υπερασπιστεί τον εαυτό της, στερούμενη πληροφοριών, αεροσκαφών αναγνώρισης και πυραυλικής άμυνας μεσαίου βεληνεκούς, καθώς και αμφίβια πλοία και υποβρύχια, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2020.

Πηγή: Reuters