OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Δημιουργεί δύναμη ταχείας αντίδρασης με 5.000 στρατιώτες – Η Γερμανία «προσφέρεται» να είναι ο «πυρήνας»

21/03/2022 - 21:51
ΕΕ
Share on FacebookShare on Twitter

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ συμφώνησαν τη Δευτέρα σε μια στρατηγική ασφάλειας που αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατιωτικής επιρροής της Ένωσης, δημιουργώντας μια δύναμη ταχείας αντίδρασης με έως και 5.000 στρατιώτες που θα αναπτυχθούν γρήγορα σε μια κρίση.

«Οι απειλές αυξάνονται και το κόστος της αδράνειας είναι ξεκάθαρο», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σε μια δήλωση, αποκαλώντας το έγγραφο που καθορίζει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας έως το 2030 «οδηγό δράσης».

Οι εργασίες για τη στρατηγική ξεκίνησαν το 2020, πριν από την πανδημία, την χαοτική απόσυρση από το Αφγανιστάν και τον πόλεμο της Ουκρανίας. Μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η ΕΕ σκληραίνει τη στάση της απέναντι στη Μόσχα.

«Η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύει τους πολίτες της και να συμβάλλει στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», ανέφερε η ΕΕ σε δήλωση. «Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό σε μια εποχή που ο πόλεμος έχει επιστρέψει στην Ευρώπη, μετά την αδικαιολόγητη και απρόκλητη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, καθώς και με τις μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές».

Ταυτόχρονα, η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι βλέπει τις προσπάθειές της ως συμπληρωματικές προς το ΝΑΤΟ και δεν προτίθεται να ανταγωνιστεί τη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η Γερμανία είναι έτοιμη να παράσχει τον πυρήνα της νέας δύναμης ταχείας αντίδρασης της ΕΕ το 2025, τη χρονιά που πρόκειται να καταστεί πλήρως επιχειρησιακή, δήλωσε η υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ στις Βρυξέλλες.

Η δύναμη θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες ομάδες μάχης της Ένωσης που είχε αναπτύξει από το 2007 αλλά δεν χρησιμοποίησε ποτέ. Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να υπογράψουν τη στρατηγική ασφαλείας, που αναφέρεται ως Στρατηγική Πυξίδα, σε μια σύνοδο κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Ζοζέπ Μπορέλ

Την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση της στρατηγικής πυξίδας από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών και ‘Αμυνας της ΕΕ, εξέφρασε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα «ισχυρό μήνυμα ενότητας της Ένωσης».

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας συνιστά μια τεκτονική αλλαγή στην ευρωπαϊκή ιστορία», είπε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι πλέον όλοι έχουν πεισθεί ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο από ένα γείτονα που είναι αποφασισμένος να διεξάγει πόλεμο. Η «Στρατηγική πυξίδα» περιλαμβάνει σαφή χρονοδιαγράμματα για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ και την κάλυψη των «αμυντικών κενών», τα επόμενα χρόνια, ανέφερε ο Μπορέλ, ενώ πρόσθεσε ότι ο μέσος όρος των αμυντικών δαπανών στην ΕΕ θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά από το σημερινό 1,5% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Μπορέλ δήλωσε ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει και άλλες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σε συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους», ωστόσο εκτίμησε ότι δεν θα υιοθετηθούν επισήμως εντός της εβδομάδας, παρά μόνο θα δοθούν «κατευθύνσεις» από τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής.

Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι στο Συμβούλιο της ΕΕ υπήρξε πολιτική συμφωνία για επιπλέον βοήθεια σε όπλα προς την Ουκρανία, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Reuters 

Tags: NATOΓΕΡΜΑΝΙΑΕΕΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΥΞΙΔΑ

Related Posts

Κίνα - Ταϊβάν
ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Η Ταϊβάν είναι κινεζικό έδαφος κι όχι τμήμα των ΗΠΑ

07/08/2022 - 19:55
Ζαπορίζια - Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι σε Σαρλ Μισέλ: Πυρηνική τρομοκρατία από τη Ρωσία ο βομβαρδισμός της Ζαπορίζια

07/08/2022 - 18:07
Διεθνής Αμνηστία
ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής Αμνηστία: «Μισή συγγνώμη» από την Ουκρανία για την έκθεσή της που προκάλεσε την οργή του Κιέβου

07/08/2022 - 17:08

Διαβάστε Επίσης

Κίνα: Η Ταϊβάν είναι κινεζικό έδαφος κι όχι τμήμα των ΗΠΑ

Ζελένσκι σε Σαρλ Μισέλ: Πυρηνική τρομοκρατία από τη Ρωσία ο βομβαρδισμός της Ζαπορίζια

Διεθνής Αμνηστία: «Μισή συγγνώμη» από την Ουκρανία για την έκθεσή της που προκάλεσε την οργή του Κιέβου

Λωρίδα της Γάζας: Συμφωνία Ισραήλ-Παλαιστινίων για εκεχειρία από σήμερα το βράδυ

«Ξεσάλωσε» ο Τσελίκ ενόψει απόπλου του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»: Ας μην δοκιμάσουν της αποφασιστικότητά μας

«Γλυκάθηκε» η Κίνα: Θα κάνουμε τακτικά ασκήσεις στο Στενό της Ταϊβάν

F-35: Τι είδε ο Αμερικανός πιλότος στην πτήση από τη βάση της Σούδας

Λιζ Τρας VS Ρίσι Σούνακ: Κορυφώνεται η μάχη για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος στη Βρετανία

Top News

Πως θα καταλάβετε αν είστε αφυδατωμένοι

Πότε ανοίγουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο

Αυγουστιάτικη ανάπαυλα στον καύσωνα - Έρχονται βροχές και καταιγίδες

Υποκλοπές: Η ώρα των εξηγήσεων - Τη Δευτέρα ανοίγει τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός

OnAlert

© 2020 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

© 2020 OnAlert