ΕΕ: «Ετοιμάζει» εμπάργκο όπλων στη Μιανμάρ μετά την σφαγή αμάχων

Η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει νέες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου εμπάργκο όπλων, κατά του στρατιωτικού καθεστώτος στη Μιανμάρ, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Λόγω της κλιμάκωσης της βίας στη Μιανμάρ, απαιτείται αυξημένη διεθνής προληπτική δράση, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο όπλων», έγραψε ο Μπορέλ σε δήλωση, προσθέτοντας ότι η ΕΕ είναι «έτοιμη να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις κατά του στρατιωτικού καθεστώτος».
 Η δήλωση καταδίκασε επίσης την πρόσφατη αύξηση της βίας στις πολιτείες Kayah και Karen της Μιανμάρ.

Ο Μπορέλ χαρακτήρισε τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και ανθρωπιστικών παραγόντων «απαράδεκτες και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και υπογράμμισε «την επείγουσα ανάγκη να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι». Επίσης, επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό της Μιανμάρ.

Η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις σε εξέχοντες στρατιωτικούς ηγέτες, κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθώς και σε οντότητες που σχετίζονται με το στρατιωτικό καθεστώς μετά το πραξικόπημα. Έχει επίσης διαθέσει συνολικά 89,5 εκατομμύρια ευρώ (101,3 εκατομμύρια δολάρια) ανθρωπιστική βοήθεια για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη στη Μιανμάρ.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters