OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Καταδίκη στα λόγια της τουρκικής επιθετικότητας – Μήνυμα στην Άγκυρα να αλλάξει συμπεριφορά

30/10/2020 - 09:24
ΕΕ - Ουκρανία
Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και τις προκλήσεις, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του LN24, σημειώνοντας πως η ΕΕ είναι έτοιμη για «διάλογο» και με «θετική ατζέντα», ωστόσο, όπως υπογράμμισε, αυτό θα γίνει μόνο εάν η Τουρκία «δεν ακολουθεί μονομερείς ενέργειες και προκλητική συμπεριφορά».

Για να υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, η Άγκυρα «πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά» επισήμανε ο Σαρλ Μισέλ.

Όσον αφορά στην πανδημία του κορονοϊού, μερικές ώρες μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών των κρατών-μελών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι ελπίζουν πώς ένα εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στο τέλος του 2020, αρχές του νέους έτους.

Τι συζητήθηκε στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ καταδίκασαν χθες Πέμπτη χαρακτηρίζοντας «εντελώς απαράδεκτες» τις προκλήσεις και τη ρητορική της Άγκυρας αλλά δεν αποφάσισαν τη λήψη κανενός μέτρου πριν από την προσεχή Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο, ενημέρωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά το πέρας των χθεσινών εργασιών μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Η Γαλλία επιδιώκει να υπάρξουν κυρώσεις από πλευράς ΕΕ για τις επιθέσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στον οποίο προσάπτεται «ισλαμοφοβία» διότι υπερασπίστηκε το δικαίωμα να σκιτσάρεται ο Μωάμεθ κατά τη διάρκεια της απότισης φόρου τιμής σε Γάλλο εκπαιδευτικό ο οποίος δολοφονήθηκε από τζιχαντιστή επειδή επέδειξε τέτοια σκίτσα σε μαθητές του.

«Καταδικάζουμε τις πρόσφατες μονομερείς ενέργειες (σ.σ. της Τουρκίας) στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προκλήσεις και τη ρητορική (της), που είναι εντελώς απαράδεκτες», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ κατά τη διάρκεια σύντομης παρέμβασής του στο τέλος της συνέντευξης Τύπου, η οποία επικεντρώθηκε στην παρουσίαση των ευρωπαϊκών μέτρων με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Στη Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη στις αρχές Οκτωβρίου, η ΕΕ είχε αποφασίσει να εργαστεί με βάση δύο σενάρια, ένα «θετικό» κι ένα «λιγότερο θετικό», θύμισε ο Βέλγος. «Μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν έχει επιλέξει τον θετικό δρόμο. Θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε στο ζήτημα αυτό τον Δεκέμβριο», κατέληξε.

Οι σχέσεις της Τουρκίας και της Γαλλίας έχουν επιδεινωθεί προοδευτικά από πέρυσι, εξαιτίας κυρίως των διαφωνιών τους για τη Συρία, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η ένταση είναι επίσης υψηλή -αναφέρει το AFP- στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο, με αφορμή τόσο τα θαλάσσια σύνορα όσο και τα κοιτάσματα αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ΕΕ υιοθέτησε διττή προσέγγιση έναντι της Άγκυρας: δεσμεύθηκε να βελτιώσει τη συνεργασία σε κάποια πεδία και να επαναφέρει σε ισχύ την τελωνειακή ένωση, αλλά υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα σταματήσει τις παράνομες έρευνές της για κοιτάσματα αερίου στα ύδατα της Κύπρου και θα δείξει βούληση να κάνει διάλογο με την Αθήνα.

«Εάν η Άγκυρα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειές της, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας», είχε προειδοποιήσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στην Κομισιόν είχε ανατεθεί να εισηγηθεί οικονομικές κυρώσεις και αυτές είναι έτοιμες να «χρησιμοποιηθούν αμέσως», είχε διευκρινίσει.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν «πριν από το τέλος της χρονιάς εάν καταγράφηκαν θετικές εξελίξεις», είχε πει τότε ο Σαρλ Μισέλ.

Όμως η Γερμανία, η οποία ανέλαβε πρωτοβουλία να μεσολαβήσει και βρίσκεται σε επαφή με τον Τούρκο πρόεδρο, κρίνει ότι προς το παρόν δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων και μπλοκάρει τα αιτήματα άλλων κρατών μελών να ληφθούν αποφάσεις, εξήγησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκές πηγές.

Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΕΕΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΜΑΚΡΟΝΜΕΡΚΕΛΤΟΥΡΚΙΑΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Related Posts

Ισραήλ - IAF
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Η Πολεμική Αεροπορία θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση του Ιράν, διαβεβαιώνει ο νέος αρχηγός της IAF

05/05/2026 - 21:41
Spike LR2
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

SPIKE LR2: H Εθνική Φρουρά Κύπρου εκπαιδεύεται στο ισραηλινό αντιαρματικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς [vid]

05/05/2026 - 21:18
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Τουλάχιστον 22 νεκροί από ρωσικές επιθέσεις – Δύο θάνατοι σε ρωσικό έδαφος από επίθεση ουκρανικών drones

05/05/2026 - 20:59

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1964 σημειώνεται το πρώτο δυστύχημα στην Πολεμική Αεροπορία με μαχητικό F-104 Starfighter

Ισραήλ: Η Πολεμική Αεροπορία θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση του Ιράν, διαβεβαιώνει ο νέος αρχηγός της IAF

SPIKE LR2: H Εθνική Φρουρά Κύπρου εκπαιδεύεται στο ισραηλινό αντιαρματικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς [vid]

Ουκρανία: Τουλάχιστον 22 νεκροί από ρωσικές επιθέσεις – Δύο θάνατοι σε ρωσικό έδαφος από επίθεση ουκρανικών drones

Οι Φρουροί της Επανάστασης απειλούν ξανά για τα Στενά του Ορμούζ και όσα πλοία προσπαθήσουν να περάσουν

Βουλή – Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων: Θετική γνώμη κατά πλειοψηφία για την αναβάθμιση των φρεγατών MEKO

Τραμπ: «Το Ιράν πρέπει να φερθεί έξυπνα και να παραδοθεί – Έχουμε διαλύσει τον στρατό τους»

SOUTHCOM: Δύο νεκροί από αμερικανικό πλήγμα σε σκάφος ύποπτο για διακίνηση ναρκωτικών [vid]

Top News

Δημήτρης Αλεξάνδρου: Βίντεο με τη Ρία Ελληνίδου να χοροπηδά στο τραμπολίνο που αγόρασε για τον γιο του, Πάρη

Νότης Σφακιανάκης: Βαρύ πένθος για τον τραγουδιστή – Πέθανε η αδερφή του

Πέθανε ο παπά-Τσάκαλος - «Έζησε όπως ήθελε να ζήσει»

Αλέξανδρος Κοψιάλης: Έβγαινα από την παραλία και κρυβόμουν πίσω από τους φίλους μου - Έχω συναισθηματική υπερφαγία

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert