ΕΕ: Κλείνει ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος για όλα τα ρωσικά αεροσκάφη – «Κόβεται η Ρωσία από το Swift»

Η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, σε δηλώσεις της, ανακοίνωσε τις νέες κυρώσεις που αποφάσισε η ΕΕ και η Κομισιόν κατά της Ρωσίας. Αυτές οι κυρώσεις περιλαμβάνουν το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου για όλα τα ρωσικά αεροσκάφη.

Ήδη πολλές χώρες έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους για αεροσκάφη πάσης φύσεως που ανήκουν στην Ρωσία, όπως η Γαλλία, αναγκάζοντας πολλές ρωσικές αεροπορικές εταιρείας να επιστρέφουν και να ακυρώνουν δρομολόγια.

Επίσης, η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών Swift, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πως θα διεκπεραιωθεί η ενέργεια αυτή και ποιές τράπεζες θα περιλαμβάνει, πέρα από την ρωσική κεντρική τράπεζα.

«Στόχος των κυρώσεων είναι κυρίως η ρωσική ελίτ και η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και οι αξιωματούχοι του». Η ίδια επανέλαβε παράλληλα ότι σημαντικές ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το σύστημα SWIFT, ενώ αναφέρθηκε και στις κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Τόνισε επίσης, την συμβολή της ΕΕ και τη βοήθεια που θα προσφέρει στους πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Κυρώσεις και στην Λευκορωσία

Και η Λευκορωσία συμπεριλαμβάνεται στο νέο πακέτο κυρώσεων που υιοθετεί η ΕΕ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και η Πρόεδρος της Κομισιόν σε κοινές τους δηλώσεις καταδίκασαν σκληρά τις ενέργειες του Πούτιν, λέγοντας πως οι κυρώσεις έχουν σκοπό να τον «πλήξουν πολύ».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο επίσης για κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας και του καθεστώτος Λουκασένκο και ειδικότερα μίλησε για περιοριστικά μέτρα κατά σημαντικών τομέων.

«Αυτό θα σταματήσει τις εξαγωγές προϊόντων από ορυκτά καύσιμα μέχρι τον καπνό, την ξυλεία, το τσιμέντο, τον σίδηρο και τον χάλυβα. Θα επεκτείνουμε και στη Λευκορωσία τους περιορισμούς στις εξαγωγές για τα προϊόντα διπλής χρήσης που ελήφθησαν και για τη Ρωσία», σημείωσε η κ. φον ντερ Λάιεν. Ανακοίνωσε επίσης κυρώσεις για τους Λευκορώσους που βοηθούν την Μόσχα.

Στόχος και τα ρωσικά ΜΜΕ

«Θα απαγορεύσουμε στην ΕΕ τη μηχανή των μέσων ενημέρωσης του Κρεμλίνου» είπε. Υπογράμμισε ότι «το κρατικό Russia Today και το Sputnik, καθώς και οι θυγατρικές τους δεν θα μπορούν πλέον να διαδίδουν τα ψέματά τους για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο του Πούτιν και να δούμε διχασμό στην Ένωσή μας».

«Αναπτύσσουμε εργαλεία για να απαγορεύσουμε την τοξική και επιβλαβή παραπληροφόρησή τους στην Ευρώπη», επισήμανε.