ΕΕ: Πράσινο φως για τη νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 500 εκ. ευρώ στην Ουκρανία

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έδωσαν το πράσινο φως στην 5η δόση οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 500 εκατομμυρίων για την αγορά όπλων, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Τον περασμένο μήνα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε δύο μέτρα βοήθειας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης (EPF) που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να υποστηρίξει περαιτέρω τις δυνατότητες και την ανθεκτικότητα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας ενάντια στη συνεχιζόμενη ρωσική στρατιωτική επίθεση.

Αφού εγκρίθηκαν τρεις δόσεις στήριξης συνολικού ύψους 2 δισ. φέτος, μια τέταρτη δόση θα προσθέσει 500 εκατ. ευρώ στους πόρους που έχουν ήδη κινητοποιηθεί στο πλαίσιο του EPF για την Ουκρανία, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ποσό στα 2,5 δισ. ευρώ.

Το εύρος του εξοπλισμού που θα παρασχεθεί στο νέο πακέτο στήριξης είναι σύμφωνο με τις τρέχουσες προτεραιότητες όπως εκφράστηκαν από την ουκρανική κυβέρνηση.

«Δεν πρόκειται να σταματήσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία ή να επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στην σημερινή συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Τζόζεπ Μπορέλ.

«Πρέπει να έχουμε στρατηγική υπομονή», είπε, προσθέτοντας ότι ελπίζει σε μια συμφωνία με τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα για να απελευθερωθούν οι αποκλεισμένες εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία Intime News