ΕΕ: «Πρέπει να τηρηθεί η ημερομηνία των εκλογών στη Λιβύη»

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Πίτερ Στάνο, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξει τις εκλογές στη Λιβύη «όποτε αυτές πραγματοποιηθούν». Πρόσθεσε ότι είναι καλύτερο να σεβαστούμε την ημερομηνία των Προεδρικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου και μετά τις βουλευτικές εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλεια, Ζόζεφ Μπορέλ τόνισε ότι η ασφάλεια και η ευημερία της Ευρώπης είναι συνυφασμένες με αυτήν της Λιβύης. Σε επιστολή που απηύθυνε στον αναπληρωτή επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Musa Al-Koni, ο Μπορέλ πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος ότι μπορούν να συνεργαστούν για να επιτύχουν την ασφάλεια.

Κατά την επίσκεψή τους στις Βρυξέλλες τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε σημαντική ανταλλαγή απόψεων για την αποκρυστάλλωση μιας στρατηγικής για κοινή δράση και πραγματοποιήθηκε ένας κοινός οδικός χάρτης για την ειρήνη και την ασφάλεια.

Συνεργασία ΕΕ – Λιβύης 

Στην επιστολή του, ο Μπορέλ τόνισε ότι συμφώνησαν σε μια σειρά ζητημάτων, όπως η ενίσχυση της συνεργασίας σχετικά με τη διοργάνωση εκλογών στη Λιβύη, την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, την απόσυρση ξένων μαχητών και την ενίσχυση της διαχείρισης των συνόρων. Επισήμανε επίσης ότι υποστηρίζει την περιφερειακή συνεργασία μεταξύ της νότιας Λιβύης και των γειτονικών χωρών.

Ο αξιωματούχος εξέφρασε επίσης την εκτίμηση για την επιχείρηση IRINI Mediterranean της ΕΕ, καθώς και στην Αποστολή Συνοριακής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λιβύη (EUBAM) στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος διαχείρισης των συνόρων, επιβολής του νόμου και ποινικής δικαιοσύνης, που αποτελεί μέρος της υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαδικασία ειρήνης και σταθερότητας στη Λιβύη. Ο Μπορέλ πρόσθεσε ότι πρόκειται να στείλει αντιπροσωπεία στην Τρίπολη για να δώσει συνέχεια στον διάλογο για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της περιοχής της Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής και του Σαχέλ.

Με πληροφορίες από: Libya Review / Φωτογραφία αρχείου Reuters