ΕΕ: Στην Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν τα «σκήπτρα» της Κομισιόν

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής με τη συμφωνία των 28, όπως ανακοίνωσε ο Τουσκ. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν για πρόεδρος της Κομισιόν και η Κριστίν Λαγκάρντ για την ΕΚΤ. 

Μια Σύνοδος Κορυφής που ξεκίνησε την Κυριακή, πάτησε… pause τη Δευτέρα και ξεκινά ξανά την Τρίτη. Θα βρουν σήμερα οι ηγέτες της Ε.Ε. έναν κοινό τόπο για να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν και εκείνος που θα διαδεχτεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ;

Το παρασκήνιο είναι κάτι περισσότερο έντονο. Χαρακτηριστικό το ότι η Σύνοδος Κορυφής επρόκειτο να ξεκινήσει στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) αλλά χρειάστηκε να καθυστερήσει άλλες δυο ώρες καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συνέχιζε τις διαβουλεύσεις. Οι 28 καλούνται να συμφωνήσουν για τα νέα πρόσωπα στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Απών λόγω… προεκλογικής περιόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα εκπροσωπηθεί από τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ.

Πηγή Newsit