ΕΕ: Στοίχημα η δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας» με «κυρίαρχες» τεχνολογίες

Ο νέος Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για αμυντικά θέματα, ο Γάλλος Τιερί Μπρετόν, τάχθηκε σήμερα υπέρ της ανάπτυξης «ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας», η οποία θα διαθέτει «κυρίαρχες» (ευρωπαϊκές) τεχνολογίες.

«Η άμυνα θα είναι ένα πολύ σημαντικό διακύβευμα για τα επόμενα πέντε χρόνια της θητείας αυτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα βρίσκεται υπό την δική μου ευθύνη, με την δημιουργία για πρώτη φορά μίας ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, υπό τον εν μέρει συντονισμό της Κομισιόν», δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν στο δίκτυο BFMTV και στο RMC.

Μέλος της υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Τιερί Μπρετόν είναι αρμόδιος για την εσωτερική αγορά, την ψηφιακή οικονομία, τις υπηρεσίες, την βιομηχανία, την άμυνα και το Διάστημα.

«Το σημαντικό είναι να έχουμε αμυντικές τεχνολογίες που θα είναι ευρωπαϊκές και κυρίαρχες», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας για την ανάπττυξη κοινών ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

«Θα επενδυθούν 13 δισεκατομμύρια ευρώ για την έναρξη της ανάπτυξης μίας ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας συντονισμένα σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό έδαφος χωρίς να μείνει στο περιθώριο κανένα μέλος. Κάθε ένας οφείλει στο δικό του επίπεδο να αναλάβει ένα τμήμα της άμυνας», είπε.

Παραδεχόμενος ότι είναι «πολύ νωρίς» για να μιλήσει κανείς για ευρωπαϊκό στρατό, διότι «η ευαισθησία στην Ευρώπη σε σχέση με την άμυνα είναι διαφορετική σε κάθε μία από τις χώρες μας», ο Τιερί Μπρετόν ζήτησε «επιπλέον προσπάθεια» των κρατών-μελών στο Σάχελ στο πλευρό των Γάλλων.

«Μπαίνουμε σε έναν εξαιρετικά επικίνδυνο κόσμο, έναν κόσμο ασταθή εντός του οποίου η Ευρώπη πρέπει να πάρει όλο και περισσότερο στα χέρια της την μοίρα της, και η μοίρα της είναι επίσης η αμυντική της μοίρα», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ