Εγκατέλειψαν το Κιργιστάν οι Αμερικανοί

Εγκατέλειψαν οι αμερικανοί την αεροπορική βάση Manas στο Κιργιστάν  που χρησιμοποιούσαν  ως διαμετακομιστικό κέντρο των ΗΠΑ – και των υπολοίπων συμμάχων –  για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Το τελευταίο αεροσκάφος της αμερικανικής Αεροπορίας εγκατέλειψε προχθές με ειδική εκδήλωση, την βάση, ολοκληρώνοντας έτσι την παρουσία των ΗΠΑ στο κράτος αυτό της κεντρικής Ασίας που ξεκίνησε ουσιαστικά από τον Ιανουάριο του 2002. Η εξυπηρέτηση των αμερικανών για αυτό τον σκοπό γίνεται πλέον από την γειτονική μας Ρουμανία- κυρίως από την  αεροπορική βάση «Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου», στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Η τελευταία πτήση αφορούσε ένα ανεφοδιαστικό αεροσκάφος (ιπτάμενο τάνκερ) KC-135 το οποίο υποστήριζε τις επιχειρήσεις των Αμερικανών στο Αφγανιστάν. Πλέον η βάση θα εξακολουθήσει να εξυπηρετεί μόνο ρόλο ανεφοδιασμού αεροσκαφών της USAF και αυτό μέχρι τον Ιούλιο, αλλά κανένα αεροσκάφος δε θα σταθμεύει πλέον μόνιμα στο Κιργιστάν. 

Η αεροπορική βάση ξεκίνησε να χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ τρεις μήνες μετά τον Σεπτέμβριο του 2001 για την υποστήριξη των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια εισβολής στο Αφγανιστάν. Το καθεστώς  παραμονής δεν ήταν πάντα σταθερό, είχε σκαμπανεβάσματα, και είχε αναγγελθεί – το 2009- η αποχώρηση των ΗΠΑ μετά από απόφαση της Κιργιζίας. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οι αμερικανοί στρατιωτικοί ως προσωπικό της βάσης έφθαναν κατά περιόδους τα 1.500 άτομα.

Η αποχώρηση έγινε βάση σχεδιασμού καθώς την παύση της λειτουργίας της αμερικανικής βάσης στο αεροδρόμιο  του Manas, το  οποίο βρίσκεται έξω από την πρωτεύουσα της χώρας Bishkek, είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος της χώρας κ. Almazbek Atambayev από το 2011, λέγοντας ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να ανανεώσει την ενοικίαση της βάσης στην Ουάσιγκτον.

 Συνολικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία , τα αεροσκάφη ανεφοδιασμού των ΗΠΑ έχουν κάνει πάνω από 33.000 αποστολές από το  Μάνας ,  και ανεφοδιάστηκαν συνολικά πάνω από 135.000 αεροσκάφη . 

Οι Ρώσοι

 Τώρα στο Κιργιστάν μόνο η Ρωσία διαθέτει στρατιωτική »ευκολία» καθώς νοικιάζει τη βάση στο Kant, έξω από το Μπισκέκ, από το 2003. Η Ρωσία και το Κιργιστάν υπέγραψαν συμφωνία το Σεπτέμβριο για την επέκταση μίσθωσης της Ρωσίας της εγκατάστασης 2032 .Η βάση φιλοξενεί σήμερα τουλάχιστον οκτώ αεροσκάφη επίγειας επίθεσης και δύο μεταφορικά ελικόπτερα.