Εισβολή στην Ουκρανία: Γιατί πεθαίνουν τόσοι υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματικοί ;

Κατά την διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που σήμερα μετράει την 22η μέρα στρατιωτικών επιχειρήσεων, η Ρωσία έχει σημειώσει μεγάλες αλλά και σημαντικές απώλειες τόσο σε πτητικά μέσα, όπως ελικόπτερα και αεροσκάφη, αλλά και σε ανθρώπινο προσωπικό, με σημείο αναφοράς υψηλόβαθμους Αξιωματικούς, κάτι που έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις αλλά και ερωτήματα στους αναλυτές.

Επί του παρόντος, έχουν επιβεβαιωθεί είτε από τις ρωσικές είτε από τις ουκρανικές αρχές, αρκετοί Ρώσοι ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί, όμως αυτοί που έχουν «ξεχωρίσει» και είχαν ως αποτέλεσμα τα σχόλια Αμερικανών αξιωματούχων ήταν:

  1.  Ο Ταξίαρχος Αντρέι Σουκχοβέτσκι, Υποδιοικητής της 41ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας.
  2. Ο Ταξίαρχος Βιτάλι Γκερασίμοφ, Αρχηγός Γενικού Επιτελείου της 41ης Στρατιάς Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας.
  3. Ο Ταξίαρχος Αντρέι Κολεσνίκοφ, Διοικητής της 28ης Στρατιάς της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας.
  4. Ο Ταξίαρχος Όλεγκ Μιτγιάεφ, Διοικητής της 150ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας, της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας.

Οι υποκλοπές και το χαμηλό ηθικό των Ρώσων

Στο πλαίσιο αυτό, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι του Πενταγώνου μίλησαν στους New York Times και σχολίασαν το γεγονός ότι τέσσερις αρκετά γνωστοί και μεγάλης σημασίας Αξιωματικοί έχασαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών, λέγοντας ότι αρκετοί από αυτούς μιλούν ή έστω μιλούσαν σε γραμμές επικοινωνίας και τηλέφωνα που είχαν υποκλαπεί από τις ουκρανικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα στην μια περίπτωση να κάνουν γεω-εντοπισμό της κλήσης και έτσι κατάφεραν με ένα πλήγμα ακριβείας να εξουδετερώσουν τον Ρώσο Αξιωματικό, μαζί με στελέχη του επιτελείου του.

«Ο λόγος όμως που βρίσκονται τόσο μπροστά» στα πεδία επιχειρήσεων, με άλλα λόγια στην πρώτη γραμμή είναι η ανύψωση ηθικού των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων», τονίζουν οι Αμερικανοί αναλυτές οι οποίοι έχουν πληροφορίες ότι έχουν παρατηρηθεί περιστάσεις όπου οι Ρώσοι στρατιώτες επέδειξαν χαμηλό ηθικό, παρατώντας οχυρωμένες θέσεις, οχήματα, ενώ υποχωρούν σε αρκετές εμπλοκές, κάτι που επιβεβαιώνονται και από πολλά βίντεο όπου Ουκρανοί καταλαμβάνουν  λειτουργικά οχήματα μάχης.