Έκλεψαν τα παπούτσια θυμάτων του Ολοκαυτώματος!

Οκτώ παπούτσια που ανήκουν σε εβραϊκά θύματα του Ολοκαυτώματος έχουν κλαπεί από ένα πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Πολωνία.
Η ληστεία έγινε στο μουσείο Majdanek κοντά στο Λούμπλιν γύρω στις 18 – 20 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Στο παρελθόν έχουν κλαπεί από το μουσείο στάχτες θυμάτων και ένα καπέλο από ένα κρατούμενο.
Περισσότερο από 78.000 άνθρωποι στάλθηκαν στους θαλάμους αερίων στο Majdanek που χτίστηκε από τους Ναζί το 1941 και εγκαταλείφθηκε το 1944.

Ένας απο τους υπαλλήλους κατάλαβε οτι τα παπούτσια έλειπαν όταν είδε οτι το συρμάτινο πλέγμα πάνω απο τα 56.000 παπούτσια ειχε κοπεί.

Ένας εκπρόσωπος από το μουσείο, δήλωσε ότι η έκθεση στοχεύει να δείξει στους επισκέπτες την κλίμακα της εγκληματικότητας των Ναζί.
Δήλωσε επισής οτι η κλοπή ήταν “μια μεγάλη απώλεια για το μουσείο”, καθώς αυτά τα αντικείμενα έχουν “τεράστια ιστορική αξία.»

Το 2013, ένα καπέλο ενός εβραίου κρατούμενου είχε κλαπεί από το Majdanak αλλά αργότερα κατάφερε να το εντοπίσει το FBI αφου ο κλέφτης προσπάθησε να το πουλήσει στο διαδίκτυο.
Οι στάχτες των θυμάτων από κρεματόριο του στρατοπέδου κλάπηκαν το 1989, αλλά ποτέ δεν ανακτήθηκαν.

Τον Οκτώβριο, μια σιδερένια πύλη που φέρει το ναζιστικό σύνθημα «Arbeit Macht Frei» (Η Εργασία σας απελευθερώνει) είχε κλαπεί από το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου στη Γερμανία.

Πηγή – BBC
Μετάφραση/Επιμέλεια – OnAlert