Εκλογές στη Ρωσία: Οι αντιδράσεις της Δύσης και των συμμάχων της Μόσχας στην επανεκλογή του Πούτιν

Η αναμενόμενη νίκη του Βλάντιμιρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές που πραγματοποίηθηκαν στη Ρωσία έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις στη Δύση, ενώ κράτη – εταίροι της Μόσχας έσπευσαν να συγχαρούν τον Ρώσο Πρόεδρο, σε μια χρονική συγκυρία όπου οι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην εκλογική διαδικασία.

Η Κίνα συνεχάρη σήμερα τον Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τη χθεσινή νίκη του στις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «θα συνεχίσουν να προοδεύουν» τα επόμενα χρόνια.

Τι δήλωσαν Πεκίνο και Τεχεράνη

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα ότι η επανεκλογή του Ρώσου ομολόγου Βλαντίμιρ Πούτιν κατέδειξε ότι έχει την «πλήρη στήριξη» του λαού του. «Αυτά τα τελευταία χρόνια, ο ρωσικός λαός ενώθηκε για να ξεπεράσει τις προκλήσεις…η επανεκλογή σας αποδεικνύει την πλήρη στήριξη των Ρώσων στο πρόσωπό σας», ανέφερε το μήνυμα του Σι Τζινπίνγκ όπως μεταδόθηκε από την κρατική κινεζική τηλεόραση.

«Η Κίνα εκφράζει τα συγχαρητήριά της», δήλωσε στον Τύπο ο Λιν Τζιάν, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι, υπό τη στρατηγική ηγεσία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του προέδρου Πούτιν, οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας θα συνεχίσουν να προοδεύουν».

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί συνεχάρη σήμερα τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για την «ισχυρή νίκη» του στις προεδρικές εκλογές «Ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν συνεχάρη ειλικρινώς τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την ισχυρή νίκη του και την επανεκλογή του στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Δύση και Ουκρανία αμφισβητούν τη νομιμότητα και τα αποτελέσματα

Η εκλογική νίκη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στερείται νομιμότητας καθώς οι πολίτες δεν είχαν την ελευθερία να επιλέξουν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις. «Σε αυτό το περιβάλλον της μη ελευθερίας, σίγουρα δεν μπορούν να υπάρξουν εκλογές», δήλωσε ο Λαντσμπέργκις πριν από συνάντηση Ευρωπαίων υπουργών στις Βρυξέλλες.

Η επανεκλογή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν έλαβε χώρα σε ένα πλαίσιο καταπίεσης στην κοινωνία των πολιτών και οι συνθήκες για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές δεν έγιναν σεβαστές, ανέφερε σε ανακοίνωση το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο χαιρέτισε επίσης το θάρρος «πολλών Ρώσων πολιτών που ειρηνικά διαμαρτυρήθηκαν κατά της επίθεσης σε βάρος των θεμελιωδών πολιτικών τους δικαιωμάτων».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές εκλογές «δεν είναι προφανώς ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες», δεδομένου ότι ο Πούτιν έχει φυλακίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και εμπόδισε άλλους να είναι υποψήφιοι εναντίον του, σχολιάζοντας την εκλογική διαδικασία με μία και μοναδική πιθανή έκβαση που ολοκληρώθηκε στην Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η «απομίμηση εκλογών» στην Ρωσία στερείται νομιμοποίησης. «Είναι σαφές για ολόκληρο τον κόσμο ότι το πρόσωπο αυτό, όπως έχει συμβεί συχνά στην Ιστορία, είναι απλώς μεθυσμένο από την εξουσία και κάνει τα πάντα για να κυριαρχεί αιωνίως», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμα που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα.

Την απουσία «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών» στην Ρωσία κατήγγειλε μέσω του Χ (πρώην Twitter), ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε «την παράνομη οργάνωση εκλογών στο ουκρανικό έδαφος, την απουσία επιλογής για τους ψηφοφόρους και την απουσία ανεξάρτητου ελέγχου (της εκλογικής διαδικασίας) από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη».

Οι εκλογές στη Ρωσία δεν ήταν ελεύθερες και δίκαιες και βασίστηκαν στην καταπίεση και τον εκφοβισμό, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ θα εκδώσουν αργότερα σήμερα κοινή δήλωση για τις εκλογές.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters