Εκλογές στη Βολιβία: Έβο Μοράλες ή νέα εποχή;

Πάνω από επτά εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Βολιβία θα κληθούν σήμερα, Κυριακή, να αποδείξουν εάν θα εμπιστευθούν για τέταρτη συνεχόμενη θητεία τον πρόεδρο Έβο Μοράλες, ή θα ανοίξουν τον δρόμο για μία νέα εποχή στην πολιτική ζωή της χώρας.

Ο Μοράλες, που ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας το 2006 και είχε κερδίσει με αμείωτη δημοφιλία τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, κατέρχεται στις εκλογές αυτές έχοντας υποστεί στο ενδιάμεσο μία προσωπική ήττα, καθώς πριν τριάμιση χρόνια έχασε με μικρή διαφορά στο δημοψήφισμα που θα του έδινε τη δυνατότητα να κυβερνήσει στο διηνεκές. Ωστόσο, απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αργότερα του επέτρεψε κατ’ εξαίρεση να θέσει υποψηφιότητα και για τέταρτη φορά. Το εκλογοδικείο, τον περασμένο Δεκέμβριο, επικύρωσε την απόφαση αυτή.

Για πρώτη φορά η προεκλογική εικόνα του προέδρου δεν είναι τόσο στιβαρή, όσο στις προηγούμενες αναμετρήσεις. Ωστόσο, η κάμψη της κυβέρνησης και του κόμματος MAS του Μοράλες δεν είναι πιθανόν ότι θα μεταφρασθεί και σε ήττα της, καθώς έχει να αντιμετωπίσει μία πολυδιασπασμένη αντιπολίτευση. Ο μόνος αντίπαλος που μπορεί να συναγωνισθεί τον Μοράλες φαντάζει να είναι ο Κάρλος Μέσα, επικεφαλής του Επαναστατικού Μετώπου της Αριστεράς και σε μικρότερο βαθμό, ο Γερουσιαστής Όσκαρ Ορτίς.

Για πρώτη φορά μάλιστα το αποτέλεσμα των εκλογών εμπεριέχει ένα στοιχείο αβεβαιότητας, καθώς στις σφυγμομετρήσεις το 15% του εκλογικού σώματος δηλώνει αναποφάσιστο. Αυτό θα βαρύνει στο εάν θα χρειασθεί δεύτερος γύρος για την εκλογή προέδρου, καθώς ο νικητής χρειάζεται είτε να εξασφαλίσει ποσοστό άνω του 50%, ή εάν δεν ξεπερνά το 40% να έχει δέκα μονάδες διαφορά από τον δεύτερο.

Στο σύνθημα του αριστερού υποψηφίου «Αρκεί πια!», που απηχεί περισσότερο μία συναισθηματική κόπωση, παρά ένα περιεκτικό κυβερνητικό πρόγραμμα, ο Μοράλες και ο αντιπρόεδρός του Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα αντιτάσσουν το «Βέβαιο Μέλλον». Προβάλλουν την κυβερνητική πολιτική και τις προοπτικές της. Στο οπλοστάσιο του προέδρου υπάρχουν οι προβλέψεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη 3,9% της βολιβιανής οικονομίας γι’ αυτό το έτος, και η εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας για μείωση της φτώχειας στη χώρα στο 35%, με το ΑΕΠ της Βολιβίας να είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο γειτονικών χωρών, όπως η Χιλή, ή το Περού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ