Εκρηξη έξω από ξενοδοχείο στο Αφγανιστάν

Πρώτη ενημέρωση – 12:01
Τελευταία ενημέρωση – 14:19

Τέσσερις νεκροί είναι ο απολογισμός από τη διπλή βομβιστική επίθεση που εκδηλώθηκε νωρίτερα σήμερα στη δυτική Καμπούλ και είχε στόχο την αυτοκινητοπομπή του επικρατέστερου υποψηφίου για την προεδρία του Αφγανιστάν Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, οκτώ ημέρες πριν από τον β’ γύρο των εκλογών.

Η αυτοκινητοπομπή δέχτηκε επίθεση από «έναν καμικάζι που οδηγούσε παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο» και «από μία νάρκη» που είχε τοποθετηθεί στον δρόμο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σαγέντ Γκουλ Αγα Χασεμί, επικεφαλής της αστυνομίας της Καμπούλ

Η επίθεση σημειώθηκε έξω από ξενοδοχείο της δυτικής Καμπούλ, όπου λίγο πριν ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ είχε πραγματοποιήσει προεκλογική συγκέντρωση.
«Καθώς έφευγα από τη συγκέντρωση του Λαϊκού Κόμματος Ισλαμικής Ενότητας και κατευθυνόμουν σε μία άλλη συγκέντρωση στη συνοικία Κότε Σάνγκι, βόμβα που είχε τοποθετηθεί στον δρόμο έπληξε το αυτοκίνητό μου το οποίο και καταστράφηκε», είπε ο Αμπντουλάχ.

Αυτή είναι η πρώτη σοβαρή επίθεση που σημειώνεται στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στη χώρα.
Δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιό όχημα επέβαινε ο Αμπντουλάχ τη στιγμή της έκρηξης.

Η επίθεση σημειώνεται οκτώ μέρες πριν από τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών κατά τον οποίο θα αναμετρηθούν ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, ο οποίος κατέλαβε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο με το 45% των ψήφων, και ο Ασράφ Γάνι, ο οποίος συγκέντρωσε το 31,6%.

Οι Ταλιμπάν έχουν απειλήσει με νέες επιθέσεις για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή τους, προειδοποιώντας τους ψηφοφόρους να μην προσέλθουν στις κάλπες διότι, εάν το πράξουν, θα θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Οι εκλογές αυτές θα αναδείξουν τον διάδοχο του Χαμίντ Καρζάι, του μόνου πολιτικού ο οποίος κυβέρνησε στο Αφγανιστάν μετά την πτώση των Ταλιμπάν το 2001, αφού το αφγανικό Σύνταγμα ορίζει ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στο αξίωμα.
Οι δύο υποψήφιοι που θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο είναι αμφότεροι πρώην υπουργοί του Καρζάι.